2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Kós Károly nevével fémjelzett építészeti életműdíjat alapított a minisztérium
Kós Károly Fotó: Csomafáy Ferenc felvétele / Wikipedia

Kós Károly nevével fémjelzett építészeti életműdíjat alapított a minisztérium

magyarepitok.hu

2023.09.01. 13:10 - Szabó Ákos

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta a Kós Károly-életműdíjat az Építési és Közlekedési Minisztérium, mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el.

Hirdetés

A magyar építészet hagyományainak megőrzéséért, az építészeti kultúráért és az építésügyért elkötelezetten tevékenykedő, a legmagasabb nívót képviselő építészek, építésügyi szakemberek a legnagyobb elismerést érdemlik – írja közleményében az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

A tárca ezért döntött úgy, hogy példa nélküli súlyú kitüntetést alapít meg egy új építészeti életműdíjjal, melynek névadója Kós Károly a legendás építész, akinek otthon és közösségépítő, kultúrateremtő életútjáról tanúskodik közéleti szerepvállalása, az általa épített templomok, különleges házak, iskolák, a Fővárosi Állatkert épületei és a Wekerletelep főtere is – derül ki a sajtóannyagból.

A díj átadására Kós Károly születésnapján, december 16-án kerül sor.

A teljes kárpát-medencei magyarság számára hozták létre az első építészeti életműdíjat

A díjat évente egy fő érdemelheti ki és egyszer kapható meg. Ezzel létrejön a kárpát-medencei magyar építésügy első életműdíja, amely mellé a bruttó átlagkereset 15-szörösének megfelelő pénzjutalom jár. Az elismerésről döntő bizottságban a legfontosabb szakmai szervezetek, így az MMA Építőművészeti Tagozata és a Magyar Építész Kamara képviselői is helyet kapnak, elnöke az Országos Főépítész.

Az új kitüntetés mellett továbbra is átadásra kerül az Ybl-díj, a Mőcsényi-díj, a Forster-díj, a Schönvisner-díj, a Pro Architectura díj és az Építők Elismerő Oklevél. A javaslatokat az ÉKM a díjak honlapjain várja.

Iparági hírekÉpítési és Közlekedési MinisztériumKós Károly-életműdíjiparági hírekelismerés

Hírlevél

Hirdetés