2024.05.22, Szerda
Mától Nívódíj tábla is jelzi a Postapalota rekonstrukciójának minőségét
Fotók - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu, Magyar Építő Zrt.

Mától Nívódíj tábla is jelzi a Postapalota rekonstrukciójának minőségét

magyarepitok.hu

2023.10.11. 16:27 - Gyöngyösi Klaudia

A Magyar Építő Zrt. a létesítmény rekonstrukciójában az épület belső szerkezetépítési és homlokzat-kialakítási munkák generálkivitelezőjeként vett részt.

Hirdetés

Újabb elismerésben részesült a Magyar Építő Zrt.- derül ki a vállalat Facebook bejegyzéséből. 2022 decemberében az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum – ismertebb nevén Postapalota – Építőipari Nívódíjat nyert "Műemlék helyreállítás, építmény rekonstrukció" kategóriában.

A Magyar Építő Zrt. a létesítmény rekonstrukciójában az épület belső szerkezetépítési és homlokzat kialakítási munkák generálkivitelezőjeként vett részt. Az elismerő tanúsítványt a vállalat képviseletében Oravecz László, műszaki vezérigazgató-helyettes, valamint Háklár László, a projekt létesítmény főmérnöke vehette át október 11-én.

Háklár László / Magyar Építő Zrt.

 

Az ország első irodaházát az 1924-es eredeti tervek alapján restaurálták

A Széll Kálmán téren álló, 1926-ban átadott Sándy Gyula építészmérnök tervei alapján épült egykori Postapalota az ország első irodaháza volt. A műemléki védettséget élvező épület teljes felújításon esett át: a Pénzmúzeum létrehozásával a pénzhasználattal kapcsolatos történeti és gyakorlati tudás átadásának központját, a hazai pénzügyi témájú köznevelés fellegvárát kívánta kialakítani a Magyar Nemzeti Bank.

A felújítás az eredeti 1924-es tervek alapján zajlott és az épület jellegzetes szecessziós jegyeit megőrizve egy új, modern funkciókkal ellátott térként született újjá. A MNB Ingatlan Kft. beruházásában, az első ütem során megvalósult feladatokért a Magyar Építő Zrt. felelt, a későbbi belsőépítészeti, restaurálási munkálatokat pedig a Market Építő Zrt. végezte el.

 

Az épületben található Közép-Európa leglátványosabb pénzmúzeuma is

A felújítás során az udvar az első emelet feletti födém magasságában lefedésre került úgy, hogy az udvari homlokzatok látványa megmaradt. Az üvegtetőszakaszok a középső részen létesített zöldfelülettel fedett, tömör tetőszakaszokhoz kapcsolódnak, amely egyedi könnyed szerkezetével „fás ligetként” áll a hajdani udvar közepén.

Az irodák kortárs szellemben minden igényt kielégítő kialakításúak, konferencia és szekció termekkel, exkluzív tárgyalótermekkel. Az épület melletti szépen parkosított kert alatt mélygarázs épült. Itt kapott helyet Közép-Európa leglátványosabb pénzmúzeuma is, amely önállóan megközelíthető a Sándy köz felől a beruházás keretén belül megvalósult gyalogos átjáró kialakításának köszönhetően.

Lapunk 2022-ben a Nívódíjak kihirdetése kapcsán is beszámolt, melyet ide kattintva tekinthetnek meg.

 

A MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum rekonstrukciójában részt vett vállalatok:

  • Építtető: MNB-Ingatlan Kft. (Budapest)
  • Tervező: MD STUDIO Építész Iroda (Budapest)
  • Lebonyolító: MNB-Ingatlan Kft. (Budapest)
  • Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt. (Budapest) (I. ütem belső szerkezetépítés és homlokzat kialakítása)
  • Generálkivitelező: RAW Development Beruházásszervező és Mérnöki Szolgáltató Kft. (Budapest)
  • Generálkivitelezői alvállalkozó: Market Építő Zrt. (Budapest)
  • Alvállalkozó: CIVIL Rendszertechnika és Távfelügyeleti Kft. (Budapest)

 

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.Építőipari NívódíjnívódíjakBudapestMNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum

Hírlevél

Hirdetés