2024.07.20, Szombat
Régészeti és talajvédelmi munkával rajtolt el az ácsi katódanyaggyár óriásprojektje
A katódgyár látványterve – Forrás: Bamo Technology

Régészeti és talajvédelmi munkával rajtolt el az ácsi katódanyaggyár óriásprojektje

mti

2023.11.22. 10:34 - Szabó Ákos

A földmunkához és alapozáshoz szükséges építési engedély megszerzése a következő lépés.

Hirdetés

Haladnak a nagyszabású nyugat-magyarországi gyárépítkezés előkészületei. Az 1,3 milliárd eurós beruházással épülő ácsi katódanyaggyár területén jelenleg régészeti és talajvédelmi munkák zajlanak - közölte a beruházást végző Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója. Fülöp Ferenc tájékoztatása szerint az előzetes építési engedélyt még novemberben kérelmezik, hogy megkezdhessék a földmunkát és az alapozást, a BAMO az előzetes környezeti hatástanulmányt is elkészítette.

A környék legfontosabb természeti értéke, az építési területtől keletre található vetési varjú fészektelep megóvására védelmi tervet dolgoznak ki az illetékes nemzeti parkkal együttműködve - közölte.

 

Már próbacölöpözést is végeztek

A beruházással kapcsolatban egy munkabizottságot hoztak létre a környék önkormányzatainak és civil szervezeteinek részvételével. A testület ülésén elhangzott, hogy a tervezett csarnoképület területén csupán próbacölöpözés történt, hogy megismerjék a talaj jellemzőit.

Az előzetes környezeti hatástanulmány elkészítése során víz-és földmintát is gyűjtöttek a területen, amelyek összehasonlítási alapot jelentenek a későbbi, hasonló vizsgálatokhoz.

A talajminták határértéket meghaladó szennyezést nem tartalmaznak, a felszín alatti vízmintákban azonban vannak olyan anyagok, amelyek koncentrációja meghaladja a határértéket. Ezek vélhetően korábbi mezőgazdasági tevékenység idején használt növényvédő szerekből származhatnak és további intézkedést nem igényelnek. A tájékoztatást követően a munkacsoport felkérte az önkormányzatot, vizsgálja meg egy helyi környezetvédelmi monitoringrendszer felállításának lehetőségét - ismertette a közkapcsolati igazgató.

Iparági hírekKomáromüzemépítészöldmezős beruházásinnovációácsi katódgyár

Hírlevél

Hirdetés