2024.05.06, Hétfő

Hirdetés

Így valósul meg a nyíregyházi ipari park új területeinek gázellátása
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így valósul meg a nyíregyházi ipari park új területeinek gázellátása

magyarepitok.hu

2023.12.29. 08:01 - Hegedűs Gergely

Jelentős mértékben bővül a város déli határában fekvő ipari övezet, a közművesítés egyik fontos elemét a Vabeko kivitelezi.

Hirdetés

Fontos munkálatokat kivitelez a nyíregyházi déli ipari park bővítési projektjében a Vabeko Kft. Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a jelenlegi 123 hektáros ipari park több száz hektárral bővül: a magyar gázipar meghatározó cége az ehhez szükséges közművesítésben működik közre.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A lapunkhoz eljuttatott információk szerint a most zajló kivitelezés során az alábbi munkaelemek valósulnak meg:

  • 6,5 kilométernyi DN300/16 baros acélvezeték, amely Nyíregyháza, 2. sz. gázátadó állomása és a Déli Ipari Park tervezett nyomásszabályzó állomása között épül ki;
  • valamint 3 kilométernyi DN300-as 8 baros PE vezeték rendszer jön létre az ipari park területén belül;
  • illetve egy nyomásszabályozó állomást (16 bar/8 bar) is megépítenek.


Debrecenben hasonló projektben érintettek

A munkákat segíti, hogy ehhez hasonló projekteket a Vabeko nem egyszer kivitelezett a múltban, mind a Földgázszállító Zrt. nagynyomású rendszerein, mind a belső szolgáltató rendszereken. „Jelenleg is folyamatban van a debreceni déli ipari park gázellátásának megvalósítása, amely 11 kilométernyi 8 baros és 4 kilométernyi 6 baros vezeték építését, valamint egy nyomásszabályozó állomás építését is tartalmazza” – ismertették.

Hangsúlyozták, tapasztalataik és referenciáink alapján nem jelent különösebb kihívást a projekt, sem a volumene, sem a műszaki tartalma miatt.

„A nehézségeket inkább az időzítés jelenti, az idei extrém csapadékos ősz után a talajviszonyok okoznak nehézségeket. A nagy mennyiségű csapadék sártengerré változtatja az építési területet.”


A rendkívüli körülmények ellenére első osztályú vezeték jön létre

Mint kifejtették, nemcsak a hegesztés, varratszigetelés, csőkihordás műveleteit zavarja a csapadékos időjárás, hanem már a területre történő kijutás is roppant nehézségekbe ütközik egyes helyeken. „Szélsőséges esetekben szinte heroikus küzdelem zajlik az elemekkel, ami nemcsak a munka ütemét lassítja, hanem komoly műszaki kockázatot is magában foglal. Természetesen a körülmények ellenére ugyan lassabb ütemben, de az egyéb intézkedések, nagyobb erőforrás ráfordítás eredményeként egy első osztályú, a szabványoknak mindenben megfelelő vezeték fog elkészülni” – húzták alá a beszámolóban.

Egy további kihívást jelent a megfelelés az engedélyeztetési követelményeknek. „Több lépcsőben történik a szükséges építési engedélyek kiadása, és ez kényszerű párhuzamossághoz vezet. Vannak ugyanis olyan területek, ahol már folyik a kivitelezési fázis, ugyanakkor több helyen még engedélyre várunk. Ez nem teszi lehetővé, hogy a munkát az optimális sorrendben és ütemezessel tudjuk végezni, így logisztikailag több feladatot ró ránk, és több erőforrást is igényel.”

Galéria

Iparági hírekinfrastrukturális fejlesztésNyíregyházaVabeko Kft.földgáz

Hírlevél

Hirdetés