2024.07.17, Szerda
Vezető brit lap olvasói választották Európa leginspirálóbb turisztikai célpontjai közé a Magyar Zene Házát
Fotók: Liget Budapest

Vezető brit lap olvasói választották Európa leginspirálóbb turisztikai célpontjai közé a Magyar Zene Házát

magyarepitok.hu

2024.01.18. 16:23 - Szabó Ákos

A Magyar Építő generálkivitelezésében megvalósult épület ismét bebizonyította, hogy nem csak Magyarországon népszerű.

Hirdetés

Európa leginspirálóbb turisztikai célpontjai közé választották a Magyar Zene Házát a brit The Guardian olvasói. A világszerte közel 200 millió olvasóval rendelkező neves nemzetközi lap közönségszavazásán a Liget Budapest Projektben megvalósult magyar intézmény ezzel olyan nevezetességek mellé került, mint a Spanyolországban található római amfiteátrum, az angliai Hadrianus Fal vagy a dániai Kronborg-kastély - írja közleményében a Városliget Zrt.

 

Fotók: Liget Budapest

Az Építőipari Nívódíjjal is elismert létesítményről rendszeresen írtunk a beruházás időtartama alatt is, a projekt kivitelezője a Magyar Építő Zrt. volt. A japán Szú Fudzsimotó sztárépítész tervei alapján (az M-Teampannon Kft. hazai közreműködésével) elkészült épülethez emellett alvállalkozóként többek között az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (szerkezetépítés) és a Weinberg ’93 Építő Kft. (acélszerkezetek) is hozzájárult. A projekt lebonyolítását pedig az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végezte el.

 

„Lenyűgöző hely”

 „A Magyar Zene Háza kivételes épülete Budapest gyönyörű parkjában, a Városligetében található. A gombaszerű főbejáraton belépve a zenetörténetnek szentelt múzeumban találjuk magunkat. A zene kezdeteitől a gregorián éneken és a magyar népzenén keresztül egészen napjaink zenéjéig itt minden megismerhető. Lenyűgöző hely.”

– írja a The Guardian cikke.

 

 

A nagy múltú brit lap cikkében az olvasók véleményét gyűjtötte össze arról, hogy melyek azok az európai helyszínek, amelyek a legnagyobb hatással voltak rájuk. A listán Spanyolországtól Dániáig, az ókortól a modern művészetekig a legizgalmasabb, az olvasókat leginkább inspiráló kulturális célpontok szerepelnek.

„Rendkívül büszkék vagyunk a Magyar Zene Háza újabb elismerésére, amely visszaigazolja azon törekvésünk sikerét, amely már Liget projekt tervezési szakaszában egyik elsődleges célunk volt: a Városliget, mint turisztikai attrakció kerüljön be a Budapestre érkezők ’kötelező’ látogatási pontjai közé” – mondta el a The Guardian elismerése kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Díjeső hullik a különleges tetőszerkezetre

A Magyar Zene Háza nem először szerepel rangos nemzetközi kiadványok toplistáján, hiszen már megnyitása előtt a CNN „A világ legjobban várt épülete”-ként írt róla, míg 2022-ben a Time Out magazin „A világ legjobb kulturális vonzerői” közé választotta. Az intézmény felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sokmillió olvasójának utazási döntéseit határozza meg. Mindezek összesített hatásaként 2023-ban az első turisztikai tematikájú díját is elnyerte a Liget Budapest Projekt, melyet az International Travel Awards megmérettetésén a világ legjobb turisztikai fejlesztésének választottak.

 

 

A Magyar Zene Háza 2022 januári nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, már 1,3 millióan jártak a Liget Budapest részeként megvalósult intézményben, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet egyik emblematikus helyszíne lett. A házban fellépő művészek és a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nemcsak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe.

A ház a kiemelkedő látogatottság mellett Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, számtalan fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi social media felületen, itthon és külföldön egyaránt.

 

Galéria

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Óbuda GroupÓbuda-Újlak Zrt.Főber Zrt.Liget Budapest ProjektVárosligetMagyar Zene Háza

Hírlevél

Hirdetés