2024.05.28, Kedd
Bonyolult gazdasági környezetben sikerült kiegyensúlyozott évet zárnia a Marketnek

Bonyolult gazdasági környezetben sikerült kiegyensúlyozott évet zárnia a Marketnek

magyarepitok.hu

2024.04.30. 15:32 - Hegedűs Gergely

A magyar cég rendelésállománya a kapacitása jelentős hányadát leköti a következő évre.

Hirdetés

A Market Építő Zrt. tavaly 21,09 milliárd forint nyereséggel zárt, míg egy évvel korábban 34,39 milliárd forintot tett ki az adózott eredménye - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden. A magasépítéssel foglalkozó társaság árbevétele 2023-ban 321,69 milliárd forint volt, 2022-ben 306,04 milliárd forintot tett ki.   

A vezetőségi jelentés szerint az árbevételi adatok azt jelzik, hogy kiegyensúlyozott, sikeres évet zártak, bonyolult gazdasági környezetben. Hozzátették, hogy a rendelésállományuk a kapacitásaik jelentős hányadát lekötik a következő évre. 


A piacméret csökkenésével fokozódik a versenyhelyzet

A cég vezetése szerint a kihívások éve volt 2023 a magasépítés számára. Az építőipari piac szegmensei változó intenzitással, de zsugorodtak az év folyamán. Az orosz-ukrán háború folytatódott, az energiaárak továbbra is magas szinten álltak, a magas kamatkörnyezet pedig nem biztosított kedvező finanszírozási lehetőségeket a befektetőknek, ingatlan fejlesztőknek. A piacméret csökkenésével fokozódik a versenyhelyzet, ami nyomás alatt tartja a kivitelezői költségeket.   

Ezen összetett hatásokkal rendelkező piacon a társaság a megoldást abban látja, hogy konszolidálja a tevékenységét: dolgoznak a hatékonyság növelésén, a költségszerkezet megváltoztatásán. 

Iparági hírekMarket Építő Zrt.építőipar

Hírlevél

Hirdetés