2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Múlt és jövő is teret kapott Kőbánya Építészeti Díjának átadásán
magyarepitok.hu

Múlt és jövő is teret kapott Kőbánya Építészeti Díjának átadásán

magyarepítok.hu

2024.04.18. 13:50 - Móré Levente

Első ízben adták át Kőbánya Építészeti Díját, ahol többek között a Market Építő Zrt. által kivitelezett Bosch Budapest Innovációs Kampusz is dicséretben részesült.

Hirdetés

Kőbánya városháza megújult terei között köszöntötte a megjelenteket D. Kovács Róbert Antal polgármester a díjátadón. Mint kiemelte, fontos céllal indították el a kerület építészeti értékeit méltató pályázatot, hiszen Kőbánya az elmúlt évtizedben jelentős változásokon ment keresztül. Tudatos városfejlesztési törekvések és a beruházók, építtetők megoldásai mutatnak itt ugyanabba az irányba: a múltra építve a jövőt hozzák el.

 

 

A városész ipari, történelmi múltja olyan értékeket teremtett, amelyeket őrizni kell. Van azonban egy jelentős törés Kőbánya történetében: a rozsdaövezetek jelzik, hogy a hagyományos ipar megszűnt, a város szövetét pedig újra kell gondolni.

„Mutatja az erőfeszítések eredményét, hogy Hild-díjjal jutalmazták a város fejlődéséért tett lépéseinket” – hangsúlyozta.

Ebben megjelentek új szereplők is, akiknek tevékenységéből látszik, milyen megoldások felé érdemes elindulni, hogy a városrész új pályára állhasson. Ebben szerencsére az Önkormányzatnak számos partnere van, amit az is jól mutat, hogy a felhívásra 23 pályázat érkezett.

„Olyan várost kell létrehozni, ami választ tud adni a jelen kihívásaira, legyen az környezeti vagy társadalmi. Ezen kell együtt dolgoznunk” – szögezte le a polgármester.

Az idén első alkalommal meghirdetett pályázat célja volt, hogy az elismerés adományozásával az újonnan épült vagy példamutatóan felújított, bővített épületek értékeit bemutassák, így publicitást nyerjenek az értéket hordozó házak. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri, amely a 23 épületből végül nyolcat részesített dicséretben, illetve négynek ítélte oda Kőbánya Építészeti Díját.

 

 

Négy épületet díjaztak

  • HFZS családi ház (a Márga utca 21/B)

Horváth-Farkas Zsófia és Horváth Sándor tulajdonos, felelős tervező házaspár kapta az elismerést a családi ház bővítéséért. Tiszteletreméltó, hogy bár a lakóépület nem védett érték, tervezői nagy gonddal őrizték meg az eredeti ház karakterét, építészeti részleteit, amelyet azonban kortárs formavilágú és anyaghasználatú elemmel is bővítettek.

  • Hölgy utca 11. alatti lakóépület

Eklektikus utcai homlokzatának megújításáért vehette át Kőbánya Építészeti Díját Jankovits Vera és Mártonffy Miklós tulajdonos, felelős tervező (Marius Stúdió), valamint a Pesti Renovátor Kft., mint kivitelező. Felújításával a Hölgy utcai épület Kőbánya polgári múltja előtt tisztelegnek alkotói. A lakóház homlokzatának felújítása során az eredeti állapot teljeskörű helyreállítására törekedtek precízen kidolgozott és kivitelezett részletekkel – ami még egy szekkó vázlatának felfedezésével is járt.

  • Richter Gedeon látogatóközpont (Gyömrői út 8-48.)

Meglévő épület felújításáért és bővítéséért vehette át a díjat a tulajdonos Richter Gedeon Nyrt., a felelős tervező Selényi György (ketteS Műterem), és a kivitelező Ladányi és Társa Kft. Értékelése szerint a Richter Gedeon Nyrt. építészeti arculatváltásának jó példája a Látogatóközpont egy laborépület bővítésével való kialakítása. Magas építészeti színvonalát a „ház a házban” szerkezettel képzett bejárati tér is demonstrálja.

  • Magyar Állami Operaház és Erkel Színház Eiffel Műhelyháza és Próbacentruma (Kőbányai út 30.)

Az építtető Magyar Állami Operaház, Marosi Miklós felelős tervező munkájával a Középülettervező Zrt., valamint a kivitelező STRABAG Zrt. nyerte el a díjat az ipari műemlék átalakításáért. Jó állapotban maradt fenn a 2009-ig működő MÁV járműjavító csarnoka, amelyet a tervezők és a kivitelező jó együttműködésének köszönhetően kimagasló színvonalon sikerült felújítani. Az Eiffel Műhelyház igazi mintája lehet a Kőbányai út mentén található, funkciójukat vesztett ipari épületek revitalizációjának.

 

 

Nyolc épületet emeltek ki dicsérettel

Dicséretben részesítették többek között a Robert Bosch utca 14. alatti „Bosch Budapest Innovációs Kampusz” épületét. Az új együttes építésében közreműködő Robert Bosch Kft. tulajdonosként, Annus Marina felelős tervezőként (CÉH Zrt.) és a Market Építő Zrt. mint kivitelező vehette át az elismerést.

A bírálóbizottság értékelése szerint kiemelkedő színvonalon bővítette budapesti kutatás-fejlesztési bázisát a vállalat az egykori textilgyár barnamezős területén. Az innovációs kampusz fejlesztésével a településszerkezeti helyzetének megfelelő karakter alakult ki: a kerülethatár mentén a résztvevők munkájának köszönhetően rendezett városkép jött létre, sőt, igazi kaput kapott általa a városrész.

 

 

Amint gyorskérdéseinkre a megrendelő részéről Gyurka Szilárd, a Robert Bosch Kft. építési beruházásainak tervezéséért és lebonyolításáért felelős osztályvezetője rámutatott, ez a projekt a Bosch vállalat életében is jelentős. Németországon kívül Európában ez a legnagyobb autóipari fejlesztőközpont. A budapesti kampusz területe több, mint megduplázódott a beruházásnak köszönhetően, amiből jól érzékelhető a léptéke. A Bosch kollégái az új épületegyüttest az átadást követően gyorsan és széleskörűen használatba vették.

„A modern, 90 ezer négyzetméteres Bosch Budapest Innovációs Kampusz tavaly elnyerte az Építőipari Nívódíjat, illetve az Év Irodája versenyen az Év Irodaparkja díjat is” – mutatott rá Gyurka Szilárd. „Megtisztelő, hogy a Kőbányai Önkormányzat meghívott minket erre a pályázatra, és nagy öröm, hogy ezen a megmérettetésen is elismerték az új épület színvonalát.”

 

 

Bajcsay Márton, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója emellett hangsúlyozta:

„A Market részéről én voltam az egyik olyan szereplő, aki a kezdetektől a befejezésig végigkísérte a kampusz megvalósulását. Nagyon örülünk, amikor a projektjeinket elismerik, hiszen minden aktív résztvevőnek kicsit saját gyermeke is egy-egy beruházás. Hiába láttam már nagyon sokszor a kampuszt az építkezés során, még most is meg tudok döbbenni azon, milyen szép lett a munkánk eredménye. Impozáns épület született, aminek külön emel az értékén, hogy igencsak gyorsan kellett megvalósítanunk egy igazán komplex létesítményt.

Úgy gondolom, valóban méltó volt a projekt a díjazásra és nagyon örülök, hogy részt vehettem a megépítésében. Már a méreténél fogva sem számít mindennapinak a központ, ráadásul nagyon vegyes a funkció: az irodák mellett oktatóközpontot, laborterületeket, gyártórészleget és rekreációs tereket is találunk itt. Sokféle szerkezetet volt már szerencsém építeni, de golyóálló falat itt építhettem először.”

 

A további, dicséretben részesült épületek

  • a Hölgy utca 32. alatti, fővárosi védelem alatt álló lakóház
  • S37 többlakásos lakóépület (Sörgyár utca 37.)
  • Kőér köz térsasházak I-II. ütem (Kőér köz 25-29.)
  • Somfa Liget lakópark VII. ütem (Somfa utca 5/A.)
  • Gergely Garden lakópark (Gergely utca – Noszlopy utca)
  • Richter Gedeon II. számú raktárépület felújítása (Gyömrői út 9-27.)
  • Richter Gedeon 1039 sz. központi öltözőépülete (Gyömrői út 9-27.)

 

 

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.Bosch csoportdíjátadóképítészeti díjelismerésKőbányaBudapest

Hírlevél

Hirdetés