2024.05.28, Kedd
A LATEREX újabb Építőipari Nívódíjához járó réztábla már a Ráday Ház falán hirdeti a szakmai elismerést

A LATEREX újabb Építőipari Nívódíjához járó réztábla már a Ráday Ház falán hirdeti a szakmai elismerést

magyarepitok.hu

2024.05.14. 16:44 - Bíró Beáta

Felkerült a 2023-ban elnyert Építőipari Nívódíj táblája az újjáépült Dunamelléki Református Egyházkerület Székháza és Konferencia Központja épületére.

Hirdetés

2023-ban nyert el Építőipari Nívódíjat Középület/szakrális kategóriában a LATEREX Építő Zrt. generálkivitelezésében felújított Ráday Ház, a Dunamelléki Református Egyházkerület Székháza és Konferencia Központja. A korábbi épületen 2019 januárjában emlékezetes és tragikus tűz ütött ki, ezután vált szükségessé felújítása, átalakítása és új kollégiumi szárny építése. Az létesítmény összetett funkciójú: itt működik az egyházkerület Püspöki Hivatala, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara és Kollégiuma, a Ráday Gyűjtemény Könyvtára és Levéltára, valamint a Biblia Világa Múzeum is.

Az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottság szakmai méltatásában úgy fogalmaz: az épület egészét az átláthatóság és a nyitottság jellemzi, tükrözve a református alapeszméket, az esztétikai és funkcionális tisztaságot.  

 

 

A nap által rajzolt fénykereszt a hála jelképe

A Dunamelléki Református Egyházkerület által szervezett ünnepélyes táblaavató áhítattal vette kezdetét. Balog Zoltán püspök a belső, lelki építkezéshez hasonlította egy épület megépítését. Mint mondta: az elvégzett munka túlmutat a jelenen, hiszen a következő nemzedéknek üzen arról, hogy mit gondoltak magukról akkor, amikor építettek. Ez az üzenet pedig jelen esetben a hála, hogy a létesítmény megújulhatott.

Ezt szimbolizálja a megjelenő fénykereszt a legfelső emeleti kápolnában, amely a reggeli napsugarak által rajzolódik ki a padlón.

 

 

Kontra Jenő, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány képviselője szerint az, hogy ez az épület többfunkciós épületegyüttesként megújulhatott, túlmutat önmagán. A kiváló építészeti megfogalmazás, tervezés még jobban kihangsúlyozza a kivitelezés minőségét. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a mai világban a szakrális építkezés a háttérbe szorult. Emlékeztetett: a vallás, amely összeköti az embereket, régen az európai kultúra megteremtője volt, ez mára megszűnt létezni.

 

 

Nehéz helyzetben tökéleteset alkotni

Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója kiemelte: minőségi munkájuk elismerése, hogy ez immár a hatodik Nívódíj, amivel kitüntetik a vállalatot.

Mint mondta: ez most valamennyi közül talán a legfontosabb számukra, hiszen a kivitelezést nagyon nehéz időszakban és nehéz körülmények között kellett megvalósítani. A vezérigazgató kiemelte valamennyi résztvevő együttműködő hozzáállását, amelyben a legnehezebb helyzetekben is a megoldást keresték.

 

Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója

 

„Az elnyert Nívódíj elsősorban az itt dolgozó kollégáim érdeme, az ő munkájukat dicséri. Közülük is külön kiemelném:

•             Misányi Nándor termelési igazgatót,

•             Berhidai Géza főmérnököt,

•             Láng Csaba, Mészáros Balázs, Sövény Csaba építésvezetőket,

•             Szabó Brigitta munkahelyi mérnököt,

•             Major Laura mérnök gyakornokot,

•             Angyal Gyula, Kopeczky Gábor, Mezősi Róbert művezetőket,

•             Géger Krisztián, Mozer Norbert elektromos projektvezetőket és

•             Verbőczi Szabolcs gépész projektvezetőt.”

 

Az új épület két meglévőhöz csatlakozik

Az épület maga műemlékileg nem védett, de homlokzata helyi, kerületi védelmet élvez. A volt katonai, majd dohánygyári épület homlokzatát és tömegeit az 1912-es átalakításnak megfelelően újította fel a LATEREX Építő Zrt., a belső kialakítás során megőrizték építészeti értékeit.

A kollégiumi szárnyat, amely kigyulladt, teljesen le kellett bontani és újjáépíteni. Az új épület perforált homlokzati árnyékoló panelei átfordulnak a Köztelek utcai szárny udvari homlokzatára is.

 

 

A kivitelezési munka 2021 elején az új épület vasbeton szerkezeteinek készítésével és vele egyidőben, a meglévő épület teljes belső bontásával, majd a tetőszerkezet bontásával kezdődött. A Köztelek utcai meglévő épületrész belmagasságai nem egyeztek meg az új kollégiumi épület szintmagasságaival, így szinteltolással csatlakozott a két épület. Az átjárást az első és az új, harmadik szinten lehetett kialakítani. A két épület különböző mozgása miatt az épületből nem látható szerkezeti dilatáció elkészítése volt kihívással teli feladat a LATEREX számára.  

A generálkivitelező cég

  • felújította a homlokzatot,
  • újragyártotta a timpanont és a homlokzati díszeket,
  • felújította a nyílászárókat, több helyen pedig teljesen új szerkezeteket helyezett el,
  • továbbá átalakította az épület teljes tetőszerkezetét, napelemes rendszerrel, illetve hőszivattyúkkal ellátva.

 

 

Kiemelt hangsúlyt kapott a tűzvédelmi rendszer kialakítása

A mélygarázsban teljes körű tűzvédelmi rendszert is kiépítettek a szakemberek. A 33 parkolóhely szintjén található a gépház és a Ráday Könyvtár teljesen új tömörraktára is, amelyet a biztonság érdekében gázzal oltó rendszerrel és teljes vízszigeteléssel került kialakításra.

A földszinten egy főporta, továbbá étterem, büfé és kávézó létesült. A kollégium szobái négy szinten helyezkednek el. A legfelső szinten kialakított kápolna különleges jelentéssel bír, hiszen mementóként utal a tűzesetre. A keleti falon a reggeli fény a homlokzati megnyitáson át keresztet rajzol a padlóra.

Mindemellett nem elhanyagolható szempont a kültéri területek kialakítása sem. Az épületegyüttes belső részén egy 530 m2 nagyságú zöldfelület és egy 45 férőhelyes kerékpártároló kapott helyet.

Galéria

Iparági hírekLATEREX Építő Zrt.BudapestÉpítőipari Nívódíjkollégiumfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés