2024.05.20, Hétfő
Üveghíd fűzi össze a múltat és a jelent a budai gimnázium díjnyertes épületegyüttesében
Fotók: magyarepitok.hu/Nagy Mihály

Üveghíd fűzi össze a múltat és a jelent a budai gimnázium díjnyertes épületegyüttesében

magyarepitok.hu

2024.05.09. 14:58 - Sándor Csilla

Az Óbuda Group tervezői felhasználták a Gellért-hegy lábánál lévő telek adottságait és az új sportközpontban egymás fölött alakítottak ki két sportpályát.

Hirdetés

Oktatási célú középület kategóriában Építőipari Nívódíjjal ismerték el a Zirci Ciszterci Apátság által építtetett, az Óbuda Group tervei alapján a Possibuild Kft. és a Horváth Építőmester Zrt. generálkivitelezésében megvalósult Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Sportközpontját. A mai naptól tábla is hirdeti a szakmai elismerést, amelyet ünnepség keretében avattak fel a nagymúltú iskola új épületének falán.
 

Fotók: magyarepitok.hu / Nagy Mihály

 

A tanárok és az építészek a jövőt formálják

Az ünnepi eseményen a díj odaítéléséről döntő Építőipari Mesterdíj Alapítvány képviseletében Dr. Kontra Jenő mondott beszédet, aki áttekintette a kereszténység, az egyházak helyzetét és kiemelte azok kultúrára, azon belül az építészetre gyakorolt hatását. Elismeréssel szólt arról, hogy az elmúlt években a kormányzat szerepvállalásával háromezer egyházi épület újulhatott meg az országhatárokon belül és azon túl.

 

 

Nemes Bertalan, az Óbuda Group vezető tervezője köszönetet mondott azért az összefogásért és együttműködésért, ami a megbízó, a tervező és a kivitelezők között kialakult a sportközpont megvalósítása során. Úgy vélekedett, hogy

az építészi hivatás sok mindenben hasonlít a tanárihoz: mindkét szakma képviselői egy olyan jövőt formáló folyamat részesei, amelynek központjában az ember áll.

Hozzátette, különösen igaz ez egy iskolaépületnél, ahol mindez elkezdődik, a falak között formálódik át a tanárok támogatásával a gyermek felnőtt egyénné. Nemes Bertalan kiemelte, ez a díj megerősítése annak, hogy az álmokért tett erőfeszítések nem hiábavalók.
 

 

A sportközpont generálkivitelezésén dolgozó Possibuild Kft. képviseletében Pálffy Balázs ügyvezető egy svájci óra pontosságához hasonlította azt, ahogy a projektben résztvevő valamennyi szereplő elvégezte az általa vállalt feladatait. Köszönetet mondott valamennyi cégnek és azok munkatársainak, továbbá a családoknak, hogy munkájukkal és támogatásukkal hozzájárultak az új sportkomplexum megvalósításához.

 

 

Az ünnepség keretében köszöntötték a kivitelezésen alvállalkozóként dolgozó Épi Szerkezetépítő Kft., a Jade Kft. és a Possigreen Kft. képviselőit is.

A tervezők maximálisan kihasználták a terület adta lehetőségeket

Az Óbuda Group építészei által tervezett mintegy 3 700 négyzetméteres, kétszintes sportközpontot a gimnázium 1929-ben tervezett, műemléki neobarokk épületétől a szűk lehetőségek ellenére jól elkülönítve helyezték el, hogy ne konkuráljon azzal.

 

 

A sportlétesítmény tervezése során Nemes Bertalan és Peschka Alfréd vezető tervezők maximálisan kihasználták a terepviszonyokat, így a lejtős területre kétszintes létesítmény épülhetett meg.

A sportközpont földszintjén két szint belmagasságú kézilabdapálya és egy normál belmagassággal kialakított konditerem, felette pedig egy fitneszterem is várja a diákokat. A kiszolgálóhelyiségeket ezen, valamint az első emeleten helyezték el.

 

 


A felső szinten egy újabb sportpálya épült meg, amelyhez egy 150 főt befogadó lelátó is épült. A betonlapokkal burkolt épület homlokzatát a ciszterci címer díszíti.

Az emeleti szinten a sportközpontot egy üveghíddal összekötötték a gimnázium ódon épületének második emeletével, ahol az igazgatási szobák és a nagyterem található.

 

 

A sportlétesítménnyel párhuzamosan átalakították a gimnázium épületét is

A sportközpont alapkövét 2018-ban tették le. Az építkezéssel egyidőben átalakították a gimnázium épületében korábban sportcélokra használt helyiségeket ebédlővé, könyvtárrá és tantermekké. A projekt megvalósításáról portálunk több alkalommal is beszámolt.

 

 

Az új sportkomplexum átadásával több évtizedes probléma oldódott meg az iskola életében. Az intézmény az elmúlt húsz évben kinőtte a rendelkezésre álló tereket.

Az 1912-ben alapított, a kommunista érában megszüntetett és 1997-ben újraindult Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumot eredetileg 600 diákra és heti két testnevelésórához méretezték. Az iskolának évek óta 900 diákja van, így minden tanévben nagy kihívást jelentett, hogy biztosítsák számukra a sportolási lehetőségeket. Az új sportközponttal lehetővé vált, hogy a mindennapos testnevelési órákat korszerű, biztonságos környezetben tarthassák meg.

Galéria

Iparági hírekÓbuda GroupPossibuild Kft.Horváth Építőmester Zrt.Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium SportközpontÉpítőipari NívódíjÉpi Szerkezetépítő Kft.Jade Kft.Possigreen Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.

Hírlevél

Hirdetés