2024.09.16, Hétfő
„Felelősségünk, hogy a jövő mérnökeit segítsük a döntéseikben”

„Felelősségünk, hogy a jövő mérnökeit segítsük a döntéseikben”

2024.09.05. 14:18 - Bíró Beáta

Az építőipari ágazat területeinek, technológiáinak megismertetését, valamint a gyakorlati tapasztalatszerzést helyezte fókuszba több hetes nyári gyakornoki programjában a SWIETELSKY Magyarország.  

Hirdetés

Sikeres gyakornoki képzést valósított meg az építőipari mérnökhallgatók számára 2024 nyarán a SWIETELSKY Magyarország Kft. Az intenzív szakmai fejlődési program az építőipar útépítési és magasépítési területeit helyezte középpontba. Célja az volt, hogy a mérnök hallgatók mélyreható ismereteket szerezzenek ezeken a szakterületeken és valós projekteken keresztül gyűjtsenek gyakorlati tapasztalatot. A résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy közvetlenül együtt dolgozzanak tapasztalt mérnökökkel és betekintést nyerjenek a vállalatnál alkalmazott építési technológiákba és módszerekbe.

„Az építőipar folyamatosan fejlődik, és cégünk felismerte, hogy a jövő szakembereit már most fel kell készíteni a kihívásokra. Ez a program lehetőséget biztosít a hallgatóknak arra, hogy valódi projekteken dolgozzanak, és első kézből tapasztalják meg, milyen a munka egy piacvezető vállalatnál. Emellett cégünk számára is fontos a brandépítés: azt szeretnénk, hogy a fiatalok lássák, a SWIETELSKY Magyarország Kft. nemcsak egy munkahely, hanem egy támogató közösség, ahol a fejlődés és a tanulás középpontban áll. A program során figyelmet fordítottunk arra, hogy a hallgatók érezzék, értékesek és fontosak a vállalat számára, és, hogy a cég hosszú távú célja, hogy együtt érjenek el sikereket” – mondta el Wernitzer Dóra a SWIETELSKY Magyarország Kft. programért felelős HR Generalista munkatársa.

 

Wernitzer Dóra 
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Zóka József, a SWIETELSKY Magyarország Kft. HR vezetője az építőipari szakma és a cégek felelősségét emelte ki. „Fontos, hogy az ágazat, a tapasztalt szakemberek és az érintett vállalatok tegyék meg azokat a lépéseket a fiatalok felé, amely segíti őket az útjuk elején. A mi feladatunk, hogy megszerettessük velük az iparágat, hogy segítsünk nekik megtalálni a számukra érdekes területeket, illetve a választásban, hogy merre orientálódjanak. Ha komolyan vesszük őket és hasznos információkat, tapasztalatokat adunk nekik, nagyobb eséllyel hoznak majd jó döntést abban is, hogy hol helyezkedjenek el.”

Hozzátette: „Ez a program jó alkalom volt arra is, hogy megmutathassuk neki a cégünket, a működésünket, hiszen nem mindenki hallott a vállalatról. Ebben a pár hétben mélyebb benyomásokat szerezhettek a SWIETELSKY-ről.”

 

 

Óriási igény mutatkozott a szakmai fejlődésre

A program további részleteit Wernitzer Dóra ismertette lapunkkal. Mint elmondta: a lehetőséget idén tavasszal, az állásbörzén mutatták be a fiataloknak. Nagy volt az érdeklődés, sokan adták be jelentkezésüket. A kiválasztás folyamata egy személyes beszélgetéssel indult, ahol a hallgatók elmondhatták, mely terület iránt érdeklődnek, és találkozhattak a szakmai vezetőkkel is.

Végül 15 fő kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a programban - ez magasabb létszám, mint a korábbi években. Magyarország különböző egyetemeiről és főiskoláiról érkeztek a diákok. Többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem leendő építőmérnök és építészmérnök, gépészmérnök és villamosmérnök hallgatóit vonták be.

 

 

A gyakornoki program 2024. júniusában indult és négy, hat vagy akár ennél is több hétből állt – fejtette ki a részleteket Wernitzer Dóra. „Cégünk igyekezett figyelembe venni a résztvevő hallgatók igényeit: rugalmasan, személyre szabottan kezeltük az egyedi helyzeteket. Volt, aki csak 4 hetet töltött velünk, de akadt olyan is, aki több, mint 2 hónapot.”

Mint megtudtuk, Dóra munkáját egy HR gyakornok segítette, aki elsődleges kapcsolat volt a diákok és a területi vezetők között.

 

Elméleti és gyakorlati tudással gazdagodtak a jövő mérnökei

A résztvevők számára számos értékes lehetőség kínálkozott, hogy alapos és átfogó szakmai tapasztalatot szerezzenek. Az egyik legfontosabb, hogy a gyakornokok valós építkezési projekteken dolgozhattak, helyszíni bejárásokon vettek részt, így közvetlen betekintést nyerhettek az útépítési és magasépítési munkafolyamatokba. „Ezen projekteken tapasztalt mérnökök és építésvezetők irányítása alatt dolgoztak, akik mentorálták és támogatták őket, segítve ezzel a szakmai fejlődésüket és készségeik bővítését. Így például naprakész információt kaptak az iparági szabványokról és előírásokról, a mindennapi jó gyakorlatról."

 

 

A gyakornokok saját elmondásuk alapján is számos területen fejlődtek a program során, mint például műszaki rajzok olvasása, tervek értelmezése, csapatmunka és problémamegoldó képesség. „Megtanultam gyakorlatban használni az elméleti tudásom, jobban belelátok a szakági együttműködés fontosságába, valamint átlátom egy projekt lefutását az ajánlatadástól az átadásig” – foglalta össze Hajdu Csenge, építészmérnök hallgató.

Az elméleti tudás bővítése kapcsán gyakornokok kiemelték, hogy építőipari programok megismerésében és szoftverhasználatban rengeteget fejlődtek. A SWIETELSKY Magyarország építkezésein igyekszik az iparági trendeknek megfelelően a lehető legmodernebb digitális eszköztárat biztosítani kollégáinak a hatékony és minőségi munkavégzés érdekében, ebbe nyerhettek betekintést a hallgatók a mindennapi munkavégzés során.

 

Magas-, mély- és útépítés: tudatosan felépített helyszíni bejárások

A bejárások helyszíneit gondosan válogatták össze annak érdekében, hogy a gyakornokok a lehető legszélesebb körű tapasztalatot szerezhessék az építőipar különböző aspektusaiban. A szervezők figyelembe vették a projektek sokszínűségét, a technológiai újításokat és a gyakornokok számára nyújtható tanulási lehetőségeket.

 

 

Az M3-as metróvonal középső szakaszának felújítása tavaly májusban fejeződött be. „Ennek egyik megállóját például azért választottuk ki, hogy a hallgatók megismerhessenek egy nemrég átadott, modern és technológiailag fejlett projektet. A metróvonal rekonstrukciója komplexitásában egyedülálló és kiemelkedő mérnöki munkát igényelt vállalatunk gyakorlott csapatától, így a gyakornokoknak egészen különleges lehetőségük nyílt arra, hogy betekintést nyerjenek a nagy volumenű városi közlekedési projektek részleteibe, kihívásaiba és megoldásaiba” – indokolta a választást Wernitzer Dóra.

A másik helyszín egy belvárosi szálloda volt, melynek kivitelezése jelenleg is zajlik. A fiatalok itt betekintést nyerhettek egy magasépítési projekt aktuális munkafolyamataiba. Megfigyelhették a szerkezetépítési és generálkivitelezési munkákat, valamint a belső kialakítás fázisait.

„A csoporttal a nemrég elkészült Székesfehérvári Aszfaltkeverő Üzemet is meglátogattuk. Akik az útépítés iránt érdeklődtek, azoknak nagyon izgalmas volt, hogy személyesen tanulmányozhatták egy modern aszfaltkeverő technológia működését. Megismerhették az aszfaltgyártás folyamatát, az alapanyagok előkészítésétől a végtermék előállításáig” – részletezte.

 

 

Ehhez kapcsolódott az M6-os felújítási munkálatainak megtekintése: „Az autópálya marási és aszfaltozási munkák bemutatása révén a gyakornokok közvetlenül láthatták az útépítési munkálatokat és a modern útburkolási technikákat. Megfigyelhették az aszfalt rétegek felhordását és simítását, valamint a minőségellenőrzési folyamatokat.”

 

Hasznos tapasztalatok és eredmények

A hallgatói visszajelzések alapján rendkívül sikeres volt a küldetés.

A legtöbb fiatal a gyakorlati tudás bővítését, a személyes tapasztalatszerzést emelte ki, tehát jó benyomásokkal térhettek vissza az iskolapadba a résztvevő fiatalok. Kiemelték a csapatmunkát, a koncentrációt, a pontosságot és a szakmai tudást is, amit ebben a pár hétben elsajátíthattak a SWIETELSKY Magyarország szakembereitől.

 

 

A programban a szakmai vezetők is „jól vizsgáztak”. „A hallgatók beszámolója szerint sok segítséget kaptak tőlük, komoly és felelősségteljes csapattagnak érezték magukat, a kapott feladatokat jól meg tudták oldani, sikerélménnyel gazdagodtak a mentorok szárnyai alatt. A cég munkatársai pedig elégedettek a hallgatók lelkesedésével és tanulási hajlandóságával, és számos esetben már most potenciális jövőbeli munkatársként tekintenek rájuk. A gyakornokok között pedig van olyan, aki jövőre szívesen tér vissza hozzánk hasonló programra, illetve a jövőjét is el tudja képzelni vállalatunknál az egyetem befejezése után”.

Galéria

Iparági hírekSwietelsky Magyarország Kft.gyakornoki programfiatal mérnökökoktatás

Hírlevél

Hirdetés