2024.10.26, Szombat
Innovatív fejlesztéseivel vált piacvezetővé a polietilén tartályokat gyártó szlovén cég
Fotók: ecotartaly.hu; Interjú fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Innovatív fejlesztéseivel vált piacvezetővé a polietilén tartályokat gyártó szlovén cég

magyarepitok.hu

2024.10.25. 11:35 - Bíró Beáta

Legyen szó víztartályról, tűzivíz tárolókról vagy szennyvíztisztító rendszerekről, a csúcstechnológiában hisz a ROTO nemzetközi vállalat, amely nem csak egy terméket ad, hanem komplex szolgáltatást biztosít.

Hirdetés

A 75 éves szlovén családi vállalkozás rotációs öntési technológiával gyártja a különböző polietilén termékek széles skáláját. A ROTO mintegy ötezer féle terméket szállít a világ 65 országába, az iparágban az egyik piacvezető vállalatnak számít. A balkáni régióban - Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában, valamint Makedóniában - összesen 8 üzemben folyik a gyártás. A cég az elmúlt évtizedekben a műanyag rotációs iparágban számos innovációt dolgozott ki szoros együttműködésben egyetemekkel, intézményekkel és a műanyagipari szövetségekkel. A szlovéniai kutatólaborban komoly munka folyik annak érdekében, hogy a legkorszerűbb megoldásokat fejlesszék ki, a szigorú hatósági előírásoknak megfelelően.  

A ROTO lendületes és töretlen fejlődése a folyamatos innovációban rejlik – árulta el lapunknak Takács Dániel, a cég magyarországi fióktelepének igazgatója. „Gyakorlatilag háromnaponta fejlesztünk egy új terméket és dobjuk piacra, ami évi 100-150 új terméket jelent. Vannak, amelyek népszerűbbek, vannak, amelyek kevésbé, de azokat sem vesszük le a portfóliónkból.”

„Folyamatosan javítunk a dizájnon, hiszen ez adja el a terméket, intelligensen használjuk fel az anyagokat és a modern gyártási technológiákat, és biztosítjuk a magas színvonalú gyártást, valamint hatékonyan végezzük az értékesítés utáni szolgáltatásokat is” – fűzte hozzá.

 

Fotó: ecotartaly.hu

 

A virágtartóktól az intelligens szennyvíztisztítóig

Indulása idején egyszerűbb virágartókat, kerti tartozékokat, bútorokat gyártott a Pavlinjek család cége, ám ma már minőségi és magas műszaki elvárásoknak megfelelő termékkel, rendszerekkel látja el a lakossági, az intézményi, illetve az ipari környezetet. Elérhetők például  

  • műanyag polietilén víztartályok akár tűzivíz tárolásához is,
  • biológiai szennyvíztisztító berendezések,
  • ipari technológiai szennyvíztisztító rendszerek
  • olajszétválasztók, zsírcsapdák, átemelő aknák.

A termékek nagy részét a vállalat fejleszti ki, de egyedi vevői igényeket is teljesítenek. Ilyenkor akár egy kapott rajzból megtervezik és kifejlesztik a kért árut, mindössze 4-6 hét alatt.

Emellett késztermékek széles skáláját gyártja különböző iparágak számára, például az autóiparnak, a hajóiparnak, az építőiparnak, a mezőgazdasági gépiparnak, az akvakultúrának és a logisztikai iparágnak.

 

Professzionális szennyvíztisztítók

A ROTO szennyvíztisztító berendezésekkel már több mint 260 000 elégedett ügyfél tisztította meg kommunális szennyvizét. A termék minősége mellett a ROTO által nyújtott műszaki támogatás is elnyerte a vevők elégedettségét.

 

Takács Dániel, a ROTO magyarországi fióktelepének igazgatója
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Azon túl, hogy energiatakarékosak, működésük egyszerű, hiszen a szennyvíztisztító telep összes funkciója és a folyadékszállítás folyamata a levegő-vákuum elvén működik. Ez csökkenti a telep meghibásodásának valószínűségét, mivel az összes elektro- mechanikus alkatrész a telepen kívül van. A polietilénből készült tartályok élettartama 50 év. Üzembe helyezésük egyszerű és automatikusan működnek, mivel egy vezérlőrendszer irányítja őket. Egy mobilalkalmazás segítségével bármikor nyomon követhető a telep működése. A ROTO ezeknek a rendszereknek a karbantartását és szervizelését is vállalja.

„Amiben mi vezetünk, az két dolog: a tartályaink nagyon erősek, szivárgásmentesek, robosztus kialakításúak. Olyan rendszereket dolgoztunk ki, amelyek 3, de akár 3000 főt szennyvizét is meg tudják tisztítani. Így magánházak, iskolák, iparterületeken is alkalmazhatók ott, ahol nincs vezetékes szennyvízelvezetés.”

A másik fő előnye ennek a technológiának,  hogy a polietilén tartályok garantáltan szivárgás-, vagyis szagmentesek. „Ennek titka abban rejlik, hogy  két részre osztott tartályokról van szó, amelyek un tisztító rekeszébe levegőt injektálunk. A baktériumok elszaporodnak és a müködésük a szennyvíz „elfogyasztásán alapul”, így beindul egy biológiai öntisztító folyamat, a zagy a tartály alján marad, a tisztított víz, mint végtermék pedig felülre kerül és távozik gravitációsan a tartály túlfolyóján”  A kismennyiségben visszamaradó zagyat 1.5-2 évente kell a használat függvényében kitisztítani– részletezte az igazgató.

 

Fotó: ecotartaly.hu

 

Ilyen komplett szennyvíztisztító rendszert építettek be pl. Bulgáriában a NATO bázison, de erős referenciákkal rendelkeznek Franciaországban, Angliában, Németországban, Ausztriában, Svájcban, szinte az egész kontinenst lefedik.

 

Az innováció a vállalkozás hajtóereje

„Mi olyan újdonságokat fejlesztünk ki, amelyekkel elsők lehetünk. Hamarosan olyan a mesterséges intelligenciával vezérelt szennyvíztisztító rendszereket dobunk piacra, amelyek automatikusan szabályozzák saját működésüket a használati szokások szerint. Ha pl. egy család elmegy nyaralni két hétre, nem kell leállítani, hanem a szerkezet automatikusan pihenő üzemmódra vált.”

Hangsúlyozza: „mi nem a legolcsóbb termékekkel akarunk versenyezni, hanem a minőségre törekszünk. Mivel a cég több lábon áll, átlagosan ötévente megduplázza saját magát. Ebben benne van, hogy olykor a versenytársakat is megvásárolja, de a fejlesztések, az innováció az, ami a leginkább felfelé húzza a céget.”

„Nemrégiben megvásároltunk a Teslától egy 3D nyomtatót, amit saját részre fejlesztettek ki, de végül nem volt rá szükségük, így eladták. Mos nekünk van Európában az egyik legnagyobb 3D nyomtatónk, amivel bármilyen prototípus rövid idő alatt elő tudunk állítani.”

 

Víztárolás felsőfokon

A ROTO másik nagy erőssége a kifejlesztett víztárolási rendszerek széles skálája. Ezekre olyan helyeken lehet szükség, ahol kicsi a víznyomás, vagy nincs vezetékes víz, de van egy kút, amelyből kinyerhető a víz egy puffertartályba. Innen szivattyúval bejuttatható a víz az épületbe, legyen az egy lakóház, egy panzió, vagy állattartó telep. A termékek minden esetben megfelelnek a szigorú hatósági előírásoknak. A legnagyobb víztartályok kamion méretűek: hosszúságuk 13,6 méter, átmérőjük 2,4 méter és 65 köbméter víz tárolását teszik lehetővé.

 

Fotó: ecotartaly.hu

 

A cég Afrikába is szállít ilyen rendszereket, a vízhiányos területeken ezekben tárolják az adományokból összegyűlt ivóvizet a lakosság számára.

A legújabb fejlesztés, amely ivóvíz tárolására is alkalmas, nemrégiben kapta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyét. Ennek anyagösszetétele szigorúbb előírásoknak kell, hogy megfeleljen, hiszen nem oldódhat vissza semmilyen, egészségre káros anyag.  

 

A tartályok teherbírása az európai piacon is egyedi

A polietilén tartályok – legyen az víz- vagy szennyvíztározó - abban különböznek a többi piacon lévő terméktől, hogy a ROTO-k sokkal erősebbek, akár egy méteres földréteget is elbírnak. A legújabb fejlesztésűre akár két méteres földréteg is tehető, szemben más termékekkel, amelyek csak 30-50 cm földterhelést bírnak el.

A beérkezett igények mentén fejlesztették ki azt a legújabb típust, amelyik a kétméteres földrétegen túl további terhelést is elbír, akár egy 40 tonnás kamiont, tehermentesítő vasbeton födém nélkül.

„Sok esetben – például logisztikai parkokban, vagy olyan intézmények területén - jó megoldás ez, ahol csak az út alá tudják elhelyezni a tartályt. A termék egy éven át tartó külsős cég által felügyelt tesztfolyamaton esett át és bizonyította statikai szilárdságát. Ilyen teherbírású tartály nincs még egy Európában. Ahol ajánlottuk, mindenhol megvették” – szögezte le az igazgató.

Példaként említette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fejlesztő iskoláját Marcaliban, ahol a bővítést végző vállalkozás egy 75 m3-es tűzivíz tározót telepített, a szükséges kiegészítőkkel együtt. A Benedek Generál Kft. ügyvezetője, Benedek Sándor referenciában ismerte el a ROTO tározó minőségét és az ahhoz kapott műszaki tervdokumentációt, valamint a gyors szállítást. 

 

A jövő kihívásai

A ROTO az autóiparba és a hajóiparba is betört: magas minőségű és tűzállósági teszten is átmenő üzemanyagtartályokat gyárt motoros yachtokba, valamint a KTM motorokba. „Ebben is megyünk tovább előre, hiszen míg az ipar az akkumulátorok irányába fejleszt, a szállítmányozás a hidrogénmeghajtású kamionokkal forradalmasít. Hamarosan ezen járművekhez gyártunk folyékony hidrogén tartályokat, amelyek akár a 300 vagy a 700 bar nyomást is kibírják.”

 

 

Kiemelt szerepet kap a dizájn

„Az autóiparban is láthatjuk, hogy a funkciót elvárják a terméktől, a dizájn pedig eladja. Mi is ezt az elvet követjük, hiszen a kerti termékek esetében, amelyeket naponta látunk, illetve használunk, nagyon fontos a kinézete, még ha műanyag is. Mi a földalatti termékeinket is formásabbra készítjük, mint a többi gyártó.”

A praktikusság pedig még népszerűbbé teszi a terméket. „A forma, a kialakítás nagyon fontos. Majdnem minden gyártónak henger alakú tartálya van. Ehhez mélyebb gödör kell, viszont ilyenkor megnő a talajvíz esélye. Mi kifejlesztettünk egy egész sorozat lapostartályt, amelynek az az előnye, hogy elegendő sekélyebb gödröt ásni. Kb. 1,2 méter a magassága, hosszabb, laposabb, mint a henger alakú. Előnye, hogy kisebb munkagéppel, olcsóbban lehet telepíteni, s ha elkerüljük a talajvizet, összköltségben költséghatékonyabb a megrendelőnek” – ecsetelte az igazgató.  

Hozzátette: a laposabb tartályok szállítása, tárolása is hatékonyabb, hiszen a téglalap alakút egymásra lehet tenni, kisebb helyet foglalnak el akár a deponáló telephelyeinken.

 

Viszonteladókkal jutnak el az ágazatokhoz, lakossághoz

A szlovén családi vállalat megrendelőihez viszonteladóin keresztül jut el, közülük az egyik legsikeresebb a Moto-Roto Kft. „Cégem kezdetben robogó alkatrészeket forgalmazott, majd találkoztam a ROTO termékeivel, melyek nagyon megtetszettek. Megragadott az a környezetbarát csúcstechnológia, amivel dolgoznak és izgalmasnak találom, hogy folyamatosan újabb és újabb innovatív rendszerek fejlesztésén, gyártásán fáradoznak” – mondta el Németh Tamás ügyvezető, aki hamar sikeres lett a termékekkel az ipari projektek területén. Főként logisztikai parkok, gyárak, iskolák, borászati üzemek számára szállít nagyobb méretű tartályokat.

 

Németh Tamás, a Moto-Roto Kft. ügyvezetője 
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

„Erősségünk a rövid határidő: nagyon gyorsan ki tudjuk szolgálni a piacot, a megrendelés beérkezésétől számított 3-4 héten belül kiszállítjuk a terméket. A telepítés is kevés időt vesz igénybe, legyen szó lakossági víztartályok, vagy komplexebb tűzivíz tárolókról. Ezek a termékek összességében árban és minőségben is a legversenyképesebbek a piacon, csak pozitív visszajelzést kapok a megrendelőinktől.”

Az ecotartaly.hu oldalon minden forgalmazott termék megtalálható a hozzá tartozó információkkal, sőt, az oldalon árajánlat kérésre is lehetőség van egy adott projektre.

 

Komplex szolgáltatás

„Abban is segítünk, ha valaki nem tudja, melyik a jó megoldás számára. Ilyenkor kollégánk felméri a helyszínt és a legmegfelelőbb típust ajánlja a portfoliónkból. Megrendelés esetén ha szükséges, mint szervizes jelen van, utánköveti a projektet. Mi a telepítés után sem engedjük el ügyfeleink kezét, ez nagy mértékben növeli irányunkba a bizalmat.”

Ha valakinek nincs szüksége telepítésre, a részletes használati és beépítési útmutató a szolgáltatás része. „Fotókkal ellátott dokumentációt kérünk a folyamatról, s ha megfelelőnek tartjuk a telepítést, 5 év gyártói garanciát vállalunk a termékre. Ha a megrendelő követi az útmutatásainkat, szinte soha nincs probléma a rendszerekkel. Ezért is népszerűek a termékeink” – részletezi a garanciális feltételeket Németh Tamás ügyvezető.

Tapasztalata szerint egyre többen rendezkednek be egy esetleges vízválságra, hogy legyen olyan rendszer, amellyel akár néhány hétre elegendő vizet tudnak tárolni. A cég víztározó üzletága ennek az előrelátó gondolkodásmódnak a mentén tud előretörni.

 

 

„Hírleveleken keresztül, online szakmai csoportokban, illetve személyesen is keresem a tervezőket, kivitelező cégeket, beruházókat, önkormányzatokat. Honlapunkon minden fontos információt megtalálnak az érdeklődők a termékkatalógusokkal együtt, valamint egy youtube csatornát is működtetünk, amelyet hasznos videók találhatók.”

A közelmúltban nyílt meg a ROTO termékek magyarországi raktára a Fejér megyei Seregélyesen, amely komplett szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek: itt tárolják a termékek széles választékát. A készlet gazdája folyamatosan gondoskodik a fogyó termékek utánpótlásáról, hogy semmiben ne legyen hiány és a lehető legrövidebb időn belül kiszállítja a megrendelt, piacon lévő termékeket.

   

Galéria

Iparági hírekROTOECOtartályvíztartálytűzivíz rendszerekszennyvíztisztító

Hírlevél

Hirdetés