2024.10.24, Csütörtök
Új magyar-olasz vállalat építheti a Nyugat-Balkán következő gázturbinás erőműveit
Illusztráció: Gateway Generating Station, Antioch, California (Wikimedia)

Új magyar-olasz vállalat építheti a Nyugat-Balkán következő gázturbinás erőműveit

mti

2024.10.24. 13:58 - Szabó Ákos

A Status KPRIA Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A. közös cége erőmű-karbantartás mellett új létesítmények kivitelezésére is készül.

Hirdetés

MAEN - Energetika Zrt. néven közös vállalatot alapított a Mészáros-csoport érdekeltségébe tartozó Status KPRIA Zrt. és az olasz Ansaldo Energia S.p.A. Az új vállalat erőművi-karbantartási szolgáltatásokat végez majd Magyarországon, illetve kombinált ciklusú gázturbinás erőművek építését, kulcsrakész kivitelezését tervezi a Nyugat-Balkán régióban - közölte a Mészáros csoport csütörtökön.

A közös vállalat elsődleges célja az új erőművek komplett, kulcsrakész kivitelezésének (EPC) megvalósítása. A Mészáros-csoport a magyar többségű vegyesvállalatban az infrastruktúra-fejlesztések során szerzett építési tapasztalatával, pénzügyi erőforrásaival vesz részt, az olasz állam tulajdonában lévő Ansaldo Energia S.p.A. a gáz- és gőzturbina, illetve generátorgyártás területén rendelkezik jelentős tudással, kapacitással, emellett évtizedes karbantartási tapasztalatot is hoz a közös vállalatba

- írták a közleményben

 

Az erőmű-karbantartás is szerepel az új cég profiljában

Hozzátették, az új projektek kivitelezése mellett, a cég tervei között kiemelt helyen szerepel a már meglévő, illetve a később, újonnan megépülő erőművek hosszú távú karbantartása, üzemeltetése. Ezt a feladatot a most megalakult vállalat állandó szolgáltatásként tervezi végezni.

Kitértek arra is, hogy a Mészáros csoport egyre nagyobb hangsúlyt fektet a külföldi terjeszkedésre, főleg a környező országokban, és olyan iparágakban, amelyekben Magyarországon már komoly tapasztalatot szerzett.

Az Ansaldo Energia eredeti anyavállalatát 1853-ban alapították Genovában, Olaszországban. A kezdeteket gőzturbina és generátorgyártás alapozta meg, majd tevékenységét kiterjesztette a fejlett gázturbina és kombinált ciklusú erőművek építésére, valamint nukleáris és megújuló technológiákra, illetve hidrogén termelésre. A vállalatcsoporthoz világszerte jelenleg több mint 30 cég tartozik, több mint 3300 munkavállalót foglalkoztat, árbevétele 2023-ban meghaladta az 1,1 milliárd eurót.

Fotó forrás: JPxG, Gateway Generating Station rectified, CC BY-SA 4.0

Iparági hírekMAEN - Energetika Zrt.Mészáros CsoportStatus KPRIA Zrt.Ansaldo Energia S.p.A.erőműBalkán

Hírlevél

Hirdetés