2024.06.24, Hétfő
Két óriási tározó épül a Tisza menti árvízvédelem megerősítésére

Két óriási tározó épül a Tisza menti árvízvédelem megerősítésére

magyarepitok.hu

2016.07.04. 10:16 - Hegedűs Gergely

Az 57 milliárd forintos projektben a folyó teljes szakaszán mintegy félmillió ember kerül nagyobb biztonságba, közvetve 1,2 millió fő helyzete javul.

Hirdetés

A kormány jóváhagyta a Tisza árvízvédelmét szolgáló két nagyprojekt-javaslatot. A Tisza-Túr tározó a Felső-Tiszán, az Inérháti tározó a Közép-Tiszán valósul meg, egyaránt a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéseként. A két beruházás a KEHOP-ról szóló márciusi döntésnek megfelelően 27, illetve 30 milliárd forintból valósul meg.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint az első projektben mintegy 45 millió köbméter árapasztó kapacitású tározó jön létre a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán. A program több mint 130 ezer ember nagyobb árvízi biztonságát szolgálja, közvetetten 210 ezer főt érint.

Az Inérháti tározó 163 millió köbméter kapacitású lesz, általa a Tisza teljes hazai szakaszán csökkenteni lehet a rendkívüli árhullámok csúcsvízszintjeit. A projekt megvalósulása több mint 250 ezer ember nagyobb árvízi biztonságát szolgálja, közvetetten 970 ezer embert helyez nagyobb biztonságba.

(Magyar Közlöny)

Mi épül?árvízvédelemvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés