2024.04.18, Csütörtök
A Grabarics rádiófrekvenciás termékeszköz azonosító rendszert fejlesztett
Fotók: Grabarics Kft.

A Grabarics rádiófrekvenciás termékeszköz azonosító rendszert fejlesztett

magyarepitok.hu

2021.01.29. 16:00

Építőipari termékeszközök egyedi azonosítása és nyomon követése RFID technológiával.

A Grabaricsnál a kivitelezési munkák során több ezer, saját tulajdonban lévő építőipari termékeszköz, szerszám van használatban, napi szinten. Annak érdekében, hogy az építési projekteken használt eszközök megléte követhető, költsége ellenőrizhető legyen, mind a munkatársaknak kiadott szerszámokról, mind a kivitelezési helyszínre szállított eszközökről nyilvántartást kellett vezetni. A termékeszközök azonosítása, követése azonban nem volt probléma mentes, hiszen az azonosításra használt gyári címkék a használat során sérültek, egy idő után identifikálásra és követésre alkalmatlanná váltak.

A kiadás és visszavételezés az eszközök egyértelmű azonosíthatóságának hiányában pontatlanná vált, jelentős többletmunkát okozva ezzel. A Grabarics Kft. alapvetően az eszközök és szerszámok azonosítására keresett olyan professzionális megoldást, amely biztosítja azok követhetőségét, egyúttal pontos, naprakész adatokat ad arra nézve, hogy a  termékeszköz vagy szerszám mikor került beszerzésre, melyik projekten, mennyi ideig használták.

„Olyan megoldásra volt szükségünk, mellyel a cég munkatársai számára az eszköz átvételt és átvételi procedúrát a lehető legkényelmesebbé teszi, a folyamat manuális számolástól mentessé válik. A piackutatás fázisában világossá vált számunkra, hogy a problémára a teljeskörű megoldást az RFID technológia jelenti” – tájékoztatta lapunkat a lezárult kutatás-fejlesztési, innovációs projektről Fodorné Rózsa Csilla minőségfejlesztési igazgató.

Fodorné Rózsa Csilla minőségfejlesztési igazgató

 

A megoldás

A minőségbiztosítási igazgató elmondása szerint a Grabarics Kft. nem talált a piacon kész megoldást az RFID alapú készletazonosítás és követés komplex rendezésér a cég által használt építőipari eszközökre.

„A 2016-os év számos lehetőséget hozott azon gazdasági szereplőknek, akik kutatás-fejlesztési területen kívántak projekteket megvalósítani. Ezen szereplők esetében – köztük a Grabaricsnak is - olyan pályázati források eléréséhez nyílt lehetőség, amelyek segítségével K+F+I tevékenységek valósíthatók meg európai uniós pályázati források bevonásával” – tette hozzá a szakember.

„Az Építőipari termékeszközök egyedi azonosítására és nyomon követésére alkalmas rádiófrekvenciás megoldás fejlesztése GINOP-2.1.2.8-1-4-16-2016-00483 pályázat keretében, az egyedi alkalmazásfejlesztés területén több éves tapasztalattal és széleskörű referenciákkal rendelkező CGP Instruments Kft. volt az, aki a Grabarics Kft-t segítette azon megoldások megtalálásában, melyek az összes termékeszköz esetében egységesen használhatók. A CGPI Kft. egy olyan, a Grabarics teljes eszközállományát lefedő rendszert fejlesztett ki, mely segítségével megoldható a különböző termékeszközök egyedi vagy gyűjtő szintű azonosítása.

A kutatás-fejlesztési, innovációs projekt keretében, az eszközök, eszközcsoportok meghatározását követően a szükséges technológiai eszközöket, az RFID (rádiófrekvenciás) jeladókat és tag-ek, valamint a jeladók olvasásához szükséges eszközök szintén a CGP Instruments Kft. ajánlásával kerültek kiválasztásra: a folyamat több évet vett igénybe és mind a használhatóság, mind a szerelhetőség optimalizálása nagyon sok tesztelést igényelt. „– vázolta fel a részleteket a vezető.

 

Mi is pontosan RFID?

Rádiófrekvenciás azonosítás, egy vezeték nélküli, érintésmentes technológia, ami az elektromágneses teret használja az adatok továbbítására. Ezzel lehetőség nyílik különböző eszközök azonosítására és követésére a rájuk szerelt RFID tag-ek segítségével.

 

A tervezés fontossága

A minőségfejlesztési igazgató elmondta azt is, hogy kutatómunka keretében került meghatározásra, hogy egyes, követni kívánt fém eszközökre hová, és milyen módon kerülhet rögzítésre egy adott RFID tag, hogy a külső behatásoknak (UV sugárzás, csapadék, ütődések) is ellenálló és tartós legyen, ne akadályozza az eszköz használhatóságát, illetve nagy megbízhatósággal leolvasható maradjon. Megoldást kellett találni továbbá az eszközök anyagának különbözéségéből adódó jel-árnyékolás problémára is. A lehetséges rögzítési helyek megtalálását követően a tartósság tesztelése valós körülmények között, az építési projekthelyszíneken valósult meg.

„A kutatás-tervezési feladatok mellett fejleszteni kellett a vállalat informatikai rendszerét, az RFID technológiával való integrálás érdekében. A projekt megvalósításának utolsó lépése az üzembe helyezés volt, amely a cégcsoport dunaújvárosi központjában valósult meg.”- fűzte hozzá a Grabarics munkatársa.

 

Mindig naprakész információk

Az RFID technológia biztosítja a különböző termékeszközök egyedi azonosítását, lehetővé téve követésüket a beszerzéstől a selejtezésig. Használatával ellenőrizhetővé válik, mely építési projekten mennyi ideig használták az eszközöket, így a projektek költségei pontosabban tervezhetők. Az azonosítás révén az eszközök élettartama, garanciális ideje szintén követhető. Az android operációs rendszerrel rendelkező dedikált telefonok, PDA-k és ipari tabletek segítségével gyorsan, pontosan és könnyen végezhetők el mind a bevételezési, mind a kiszállítási, valamint leltározási műveletek.

 

„A technológia bevezetése hatékonyabbá teszi a Grabarics Cégcsoport teljes logisztikai és raktármenedzsment folyamatát. Az RFID-leolvasók az összes szabványos, országszerte használt frekvencián képesek az intelligens jeladók adatainak leolvasására”.

„Az RFID az elkövetkező néhány évben alapvetően megváltoztatja a raktár- és készletgazdálkodási folyamatokat. A Grabarics a magyarországi építőipari cégeket tekintve az elsők között lépett az RFID megoldások alkalmazásában. Meggyőződésünk, hogy a Grabarics Kft. úttörő kezdeményezésének az eredményei nagyon gyorsan mérhetővé válnak, s a termelési lánc minden szintje (pontosabb projektköltségek, termékeszközök életútjának és garanciális időtartamának követhetősége, csökkenő időráfordítás, leltár) hatékonyabbá válik”- összegezte Fodorné Rózsa Csilla.

Az Építőipari termékeszközök egyedi azonosítására és nyomon követésére alkalmas rádiófrekvenciás megoldás fejlesztése GINOP-2.1.2.8-1-4-16-2016-00483 pályázat 2018. február 28-án került beadásra, döntés 2018 12.18-án született.

A pályázat további adatai:

Támogatás intenzitása: 45%

Projekt összköltsége: 291.892.766 Ft

Támogatás tartalom: 131.351.744 Ft

Projekt kezdés dátuma: 2018.10.10.

Projekt fizikai befejezés: 2021.01.07.

Galéria

KirakatGrabarics Kft.építőiparinnováció