2024.03.19, Kedd
Zöld úton a Terrán: fontos környezetvédelmi lépések a tetőcserép gyártónál
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Zöld úton a Terrán: fontos környezetvédelmi lépések a tetőcserép gyártónál

magyarepitok.hu

2021.09.24. 13:39 - Füzi Nikolett

A Terránnak nem titkolt célja, hogy minél nagyobb figyelmet fordítson a környezetvédelemre a környezettudatos szemlélet megvalósítása érdekében, ezért számos megoldást alkalmaznak, amik nem érnek véget a gyártósoron, törekvéseik a vásárlóknál is tovább élnek.

Hirdetés

A vállalat felelős gyártóként mindig is szem előtt tartotta a környezetbarát gondolkodást, így születhetett meg a Generon napelemes tetőcserép is, azonban most egy újabb nagy lépést tesznek a zöldítés érdekében, elindulnak a papírmentesség irányába.

 

Környezetvédelem a gyártósoron

Az ökológiai lábnyom csökkentése az alapanyagnál kezdődik. A betoncserép ugyanis az egyik legkedvezőbb energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából, mivel négy természetes összetevő alkotja: mészkő, folyami homok, víz és vas-oxid. A Terrán így már az első lépésektől kezdve hozzájárul ahhoz, hogy az általa gyártott tetőcserepek előállítása kevésbé legyen káros a környezetünkre nézve.

A hazai gyártás önmagában felelős lépésnek számít, hiszen a belföldi szállításnak köszönhetően a termékek útja jóval rövidebb, emiatt az a környezet számára is kevésbé megterhelő.

A cég emellett a fenntarthatóság jegyében folyamatosan fejleszti üzemeit: erről árulkodik a bólyi gyár is, ahol napenergiával biztosítják az üzem teljes villamosenergia-ellátását, az anyagmozgatáshoz pedig elektromos targoncákat használnak.

A folyamatos fejlődés abban is megmutatkozik, hogy a nemcsak Magyarországon, hanem azokban a szomszédos országokban is üzemeket nyit a vállalat, ahol termékeivel már korábban is megjelent. Ezzel még inkább kiküszöbölhető a szállításból fakadó károsanyag-kibocsátás, hiszen a piacok ellátása így közvetlenné válik. 

 

Kép: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

Edukáció

Nemcsak a vásárlókat, de a teljes iparágat szintén folyamatosan edukálja a Terrán, a környezetbarát megoldások terén is. Többek között ezért jött létre a Terrántető blog és Tetőtépítek oldal, ahol kifejezetten tetőépítőknek szóló, ugyanakkor közérthető cikkeket, tippeket, tanácsokat olvashatnak az érdeklődők. A gyakorlati dolgoktól kezdve a design kérdésekig, költségoptimalizálásig számos témában osztanak meg igényes és könnyen érthető tartalmakat, ezáltal a fenntarthatóság még közelebb kerülhet a vásárlókhoz.

Család- és értékvédelem

Az akár azbeszt tartalmú palatető még mindig sok ház tetején megfigyelhető, ami amellett, hogy elavult, az egészségre is káros lehet. Ennek cseréje anyagilag megterhelő, de a tetőcserép gyártó a piaci árakhoz képest kedvezőbb feltételeket nyújt a felújításhoz. A családoknak ez nagy segítséget jelent a tetőrendszer cseréjéhez, ami egyben a biztonságos életkörülmények megteremtéséhez is hozzájárul.

Fontos továbbá, hogy azok, akik ClimaControl felületkezeléssel ellátott tetőcserepet választanak, áramfogyasztásukat ugyancsak csökkenthetik.

Az ilyen megoldással kezelt termékek beépítésével akár 10 fokkal alacsonyabb marad a fedés mögötti levegő hőmérséklete, így ha a a hőszigetelés megfelelő, a nyílászárók minősége és mérete is optimális, a klímaberendezést kevesebbszer kell bekapcsolni.

 

Kép: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

A környezettudatosság gyümölcse, a Generon

A Generon napelemes tetőcserepek kifejlesztése jelenti talán a legnagyobb lépést a környezetvédelemben, hiszen tiszta energiával fedezi a családok áramigényét. A Terrán ezzel mintegy szemléletformálást szeretne elindítani egy olyan irányba, ami még tudatosabbá teheti az embereket abban, hogy egyéni szinten mit tehetnek környezetük megóvásáért.

Papírmentes úton a Terrán

A legtöbb szegmens a digitalizációra törekszik, ami a Terránnál sincs másként. A papíralapú kiadványokat folyamatosan leváltják online prospektusokra, aminek várható eredményeként 2021-ben már 2 tonnával kevesebb nyomdafestékes termék lesz. Sajnos nem minden esetben lehet digitális megoldásokat alkalmazni, de ilyen esetekben is a környezettudatosság a főszempont:

a Terrán kizárólag olyan nyomdákkal áll kapcsolatban amelyek FSC minősítésű papírt használnak, ami a felelős erdőgazdálkodás védjegye.

Ezen lépésével a cég bízik abban, hogy példát mutathat a lakosságnak és munkatársainak egyaránt. 

Galéria

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.tetőcserépKörnyezetvédelemmegújuló energia

Hírlevél

Hirdetés