2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Kultúrházból élményközpont – új funkciót kap a veszprémi Dimitrov Művelődési Központ

Kultúrházból élményközpont – új funkciót kap a veszprémi Dimitrov Művelődési Központ

magyarepitok.hu

2024.03.08. 08:00 - Móré Levente

Már a belső munkákat végzi a VEMÉV-SZER az egykori kulturális központban.

Hirdetés

Több mint ötven éve, 1973-ban adták át Veszprém megye művelődési házát, amely „a bolgár nép nagy fia”, Georgi Dimitrov nevét vette fel. Egykor pezsgő élettől volt hangos a későmodern, hatszög alaprajzú főépületből és ahhoz nyaktaggal kapcsolódó, egyszerű hasáb tömegű, szalagablakokkal ellátott melléképületből álló együttes. A művelődési központ jó tíz évig állt üresen; az izgalmas osztású függönyfallal kiemelten világossá tett aulaterű épület állapota pedig az utóbbi években erősen leromlott. Végül Veszprém Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatához kapcsolódóan találtak módot a felújításra, amely már valóban időszerű volt.

 

 

Még a programsorozat alatt átadták az egykori kultúrház felújított, kisebb épületszárnyát, amely hamar új lakókra talált. Az 1100 négyzetméteres, épületrész termeiben zenészek és képzőművészek kaptak helyet. Amint azt a program szervezői írták:

„A Dimitrov projekt egyesít mindent, amit az EKF-ben fontosnak tartunk: egy régi, használaton kívüli épületet renovál és tölt meg élettel, számítva a lakosság, a helyi művészek aktivitására. Egy olyan közösségi és alkotóteret álmodtunk meg ide, ahol különböző művészeti ágak képviselői egymás mellett tudnak alkotni, működni, tevékenységükkel egymást ösztönözni.”

Helyet találtak itt:

  • zenei produkcióknak (próbahelyek és hangstúdió),
  • képzőművészeknek, fotósoknak, filmeseknek, vizuális művészeknek (alkotóműhelyek),
  • a komplex zenei képzéseket nyújtó Hangár Könnyűzenei Központnak és
  • közösségi tereknek.

  

 

CODE

A főépület megújulása azonban máig tart. A Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából a VEMÉV-SZER Kft. és társvállalkozók közreműködésével készülő rekonstrukció első része során már el is készültek a külső munkálatokkal, lekerült az állvány is, így újra látható Marosán László szobrászművész Művelődés-térplasztikája és a függönyfal.

Jelenleg a belső téren dolgoznak a szakemberek, amely Digitális Élményközpontnak (Center of Digital Experiences – CODE) ad majd helyet. A VEB2023 program honlapján olvasható bemutató szerint az átalakítást követően, az épület földszintjén lévő Kiállítótérben állandó és ideiglenes digitális installációkat láthatnak majd az érdeklődők. Az első emeleti, körülbelül 400 négyzetméteres, hatszögletű egykori színházterem, a Hexagon, pedig 360 fokos, immerzív vetített előadások helyszíneként szolgál majd, ahol vetítéssel egybekötött színházi és zenés eseményekre is sor kerülhet. A színpad és a kulisszák mögötti terület stúdióvá alakul, amely 180 fokos, interaktív és háromdimenziós vetítésekre, illetve vetítésekkel kísért előadásokra is alkalmas lesz.

 

 

Jó ütemben halad a főépület felújítása

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából 2023 szeptemberében kezdhette meg a munkát a VEMÉV-SZER Kft. és társvállalkozója, a Mintech Kft. Amint Grószné Hellebrandt Ilonától, a VEMÉV-SZER Kft. létesítményfelelősétől megtudtuk, az említett munkákon kívül a mintegy 2300 m2 alapterületű épület

  • új légtechnikai és hűtő-fűtő rendszert kap, valamint
  • elvégzik a régi rendszer javítását és átmosatását is.
  • Hamarosan elkezdődik a földszinti nyílászárószerkezetek cseréje és
  • a belsőépítészeti burkolatok felhelyezése,
  • a fűtőtestek burkolása,
  • a lépcsőkorlátok kialakítása, illetve
  • a földszinten elhelyezendő bútorok és pultok kivitelezése, továbbá
  • a gyengeáramú rendszerek kivitelezése.

Jelenleg a belsőépítészeti elemek gyártmánytervezése van folyamatban. A belső munkákkal parhuzamosan pedig hamarosan nekiállnak az épület előtti burkolt tér kialakításának is: az épület körüli térrendezés és növénytelepítés visszahúzza majd az épületet a város szövetébe. Így válhat a hosszú ideig elhagyatott épület újra a város szerves részévé.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Veszprémkulturális központkulturális beruházásEurópa Kulturális FővárosaVeszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális FővárosaMintech Kft.

Hírlevél

Hirdetés