2024.03.19, Kedd
Terrán Generon napelemes rendszer 100%-os állami támogatással
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Terrán Generon napelemes rendszer 100%-os állami támogatással

magyarepitok.hu

2021.11.10. 15:00

A háztartási méretű naperőművek (HMKE) száma egyre nő hazánkban, valamint egyre többen tervezik napelemes rendszer telepítését is a közeljövőben. A zöldítési kedvet pedig még tovább erősítheti az az állami pályázat, aminek részletei hosszú várakozás után nem rég napvilágot láttak. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 100%-os, így azoknak is érdemes belevágni otthonuk korszerűsítésébe, akiknek eddig önerő hiányában nem volt lehetőségük elkezdeni a munkálatokat.

A növekvő energiaárak, az energiaválság, valamint a környezetvédelemi szempontok miatt egyre sürgetőbbé válik az alternatív források alkalmazása. Az épületek energiaigényének csökkentése, az energiatakarékosság az egyik legfőbb célkitűzés, amihez nagymértékben hozzájárul a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” elnevezésű pályázat.

A program eredményeként tovább csökkenthetőek a rezsidíjak, az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésével pedig környezeti örökségünket is megóvhatjuk.

A következő két műszaki tartalommal érhető el jelenleg a pályázat: 

  • Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése
  • Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása
     

Ezekre az épületekre igényelhető a támogatás

A pályázat keretén belül a beruházás megvalósulását követően lakott, a Pályázó magánszemély (rész)tulajdonában álló egyedi fűtési rendszerrel ellátott családi házra, használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére/épületrészére, legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre/lakásra igényelhető a támogatás.

Fontos kitétel továbbá, hogy kizárólag napelemes rendszer telepítése esetén távfűtéssel ellátott lakóingatlanra vonatkozóan is igénybe vehető ez a finanszírozási modell.

 

Fotó: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. - Otthonkorszerűsítés napelemes tetőcseréppel

Kik pályázhatnak?

Napelemes rendszerre minden nagykorú természetes személy (magánszemély) pályázhat, aki magyar adóazonosító jellel, illetve a beruházással érintett ingatlanban (legalább rész) tulajdonnal rendelkezik, megfelel a jövedelmi előírásnak: a 2021. augusztus 30-i állapot szerinti, természetes személy tulajdonosai közül, a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmének egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé esik.

Fontos, hogy a pályázat benyújtásakor aktuális tulajdonosokat kell figyelembe venni, az állandó lakcímmel/tartózkodási hellyel oda bejelentettek számával nem kell számolni az egy főre jutó jövedelemnél.
 

Nagytáblás napelem vs. napelemes tetőcserép

A Terrán Generon napelemes tetőcserép egyedülálló módon, kettős funkciót tölt be, amellett ugyanis, hogy prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára – hiszen a betoncserépbe integrált napcelláknak köszönhetően nincs felesleges tetőáttörés –, energiát is termel. Az sem utolsó szempont persze, hogy ha emellett dönt, akkor hazai gyártó termékét választja, aminek ugyancsak számos előnye van. Nemcsak a gazdaságélénkítést, a megbízhatóságot és a garanciális, hanem a környezetvédelmi kritériumokat tekintve is. Nem beszélve arról, hogy milyen plusz szolgáltatásokban részesülhet, ha a Generon mellett teszi le a voksát.

A Terrán kollégái a tervezéstől kezdve a kalkuláción át a teljes kivitelezésig a megbízó mellett állnak. 

 

Fotó: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. -  Napelemes tetőcserép teljesítmény


Fókuszban a teljesítmény

Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezetét célzó napelemes rendszer létesítésekor a támogatás kizárólag olyan napelemes rendszer telepítésére igényelhető, ahol a napelempanelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg a pályázat által érintett ingatlanban a pályázat beadását megelőző elszámolási év éves fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosztott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et.

Amennyiben a tetőszerkezetre helyezett, a tervezett fűtési rendszer ellátását célzó napelemes rendszer létesítésében, fűtési rendszer elektrifikálásában levegő-levegő, vagy levegő-víz hőszivattyúval villamosenergia tároló beépítésében, nyílászáró cserében gondolkodunk, akkor a napelempanelek kapacitásbővítése a már meglévő és a jelen támogatással kiépített napelempanelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az 5 kWp-et.

Magyarországon egy átlagos háztartás havi villamosenergia fogyasztása a nappali mérőn 230 kWh, ami a jelenlegi árak mellett 8 600 forintos villanyszámlát jelent.

Ezt a villamosenergiát egy 2,5 kWp teljesítményű – optimális tájolású – Terrán Generon napelemes rendszer képes biztosítani.

Egy ekkora teljesítményű rendszer ára inverterrel, valamint teljeskörű szolár kivitelezéssel és ügyintézéssel kb. bruttó 1,97 millió Ft, amelynek finanszírozása tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése esetén a pályázat által könnyedén biztosítható. Az ár mellett azonban a jótállási idő sem elhanyagolható, a Terrán a napelemes tetőcserepek teljesítményére 20 év garanciát vállal. 
 

Innovátorok

A termék bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja Generon rendszer, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent.

A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel.

A termék elérhetőségét, valamint az azzal kapcsolatos szolgáltatások rohamos fejlődését többek között a szeptemberben Pécsett üzembe helyezett Terrán Generon napelemes tetőcserép gyár garantálja, amellyel a több mint 100 éves vállalat újabb kötelezettséget vállalt a vásárlók irányába, valamint további lépést tett a fenntartható jövő támogatása felé.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemes tetőcserépnapelemtetőcseréppályázatokKörnyezetvédelemmegújuló energia