2024.04.30, Kedd
A magasból a tervezőasztalra: innovatív megoldással segíti a Terrán a pontos tervezést
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

A magasból a tervezőasztalra: innovatív megoldással segíti a Terrán a pontos tervezést

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2023.06.14. 12:04

A Terrán számára fontos cél, hogy a lakosság edukálása mellett, az építészek munkáját is segítse, megkönnyítse. Több mint egy évtizede fejleszt olyan speciális beépülő felületet, amelynek segítségével a tetőcserepek és kiegészítők tervekbe integrálása egyszerűvé válik. Egy szintén hazai vállalattal nemrégiben közösen létrehozták az EnviMap rendszert, hogy ezzel is támogassák a pontos tervezést.

A Terrán számára mindig is kiemelten fontos volt, hogy megfelelő és mindenki számára elérhető tudásanyaggal szolgáljon. Ahhoz, hogy egy olyan fontos kérdésben, mint az építkezés vagy a felújítás a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni kulcsfontosságú, hogy rendelkezésünkre álljanak pontos és részletes információk. A lakosság támogatása mellett azonban a több mint száz éves Terrán mindig igyekezett a tervezői igényeknek is eleget tenni, ezzel is segítve az építészek munkáját.

Komplex tervezéstámogató felület

A szakma segítését szolgálja az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn is.

Ezzel a kifejezetten építészeknek szóló komplex tervezéstámogató platformmal egyetlen gombnyomással minden információ rendelkezésére áll a szakembereknek.

Segítségével – akár az ArchiCAD felületének elhagyása nélkül – az összes releváns, fontos információ elérhető nemcsak a tetőcserepekről, hanem a kiegészítő termékekről is. Speciális beépítési alapadatokkal, illetve fotorealisztikus látványképpel válik teljessé a terv. A felületen a Generon napelemes tetőcserépről is részletes információk érhetők el a tervezők számára, a Generon a tervekbe illeszthető, ráhelyezhető a megrajzolt tetőre.  A látványterveknek köszönhetően az építtető már a tervezés közben realizálhatja a termék esztétikai előnyeit.

 

Kép: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

Levegőből a földre

A térbeli adatgyűjtés egyik legújabb innovációja a lézerszkennelés. A Terrán építészmérnökei és tetőspecialistái, valamint a szintén hazai tulajdonú Envirosense Hungary Kft. térinformatikusaival közösen megalkották az EnviMap rendszert.

A különleges légi LiDAR technológia LOD2 részletességű tetősíkokat modellez. A szkenner rövid idő alatt képes a környezetének több tíz millió pontját bemérni és rögzíteni.

Az EnviMAP rendszerrel közel valósághű, nagy részletességű, tetőadatok kérhetők le, alkalmazásával a tetőfelületek nagysága, az élhosszak és hajlásszögek adatai is rendelkezésre állnak. Az EnviMAP jelenleg az ország 2100 településének épület-geometriai adatállományáról ad információkat. A légi lézeres felmérés segítséget nyújt a kivitelezőknek, szakembereknek, támogatva a pontos tervezést.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.tervezésnapelemes tetőcseréptetőcserép