2024.05.03, Péntek

Hirdetés

Vasúti járműgyártás: a magyar közlekedésipar legnagyobb megrendelése zajlik
Illusztráció

Vasúti járműgyártás: a magyar közlekedésipar legnagyobb megrendelése zajlik

MTI

2023.07.27. 17:02 - Kolinek Nóra

Már folynak a tárgyalások a további közös egyiptomi-magyar vasúti gördülőállomány-gyártásról.

Hirdetés

A magyar közlekedésipar valaha volt legnagyobb megrendelése nyomán széles körű magyar-egyiptomi vasúti járműgyártási együttműködés indulhat meg a jövőben az afrikai piaci lehetőségeket kihasználva − közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023. július 27-én Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az egyiptomi közlekedési miniszterrel, Kamel al-Vazírral közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés egyik legmeghatározóbb területe a közlekedési ipar. Ahogy arról korábban a kötöttpályásjármű-stratégia kidolgozásáról szóló cikkünkben beszámoltunk Dunakeszin nagy erőkkel zajlik az észak-afrikai országba szállítandó vasúti kocsik gyártása.

A miniszter rámutatott, hogy Magyarországról eddig 255 vasúti kocsit szállítottak ki, és a megrendelt további 314 kocsi gyártása is folyik. „A kiszállítás is folyamatosan történik, határidőre végezni is fogunk” − mondta.

 

Az együttműködés keretében szakembereket is képeznek

„Ma megkezdtük az egyeztetéseket arról, hogy hogyan folytassuk ezen együttműködés kiterjesztését, és megkezdtük a tárgyalásokat a további közös egyiptomi-magyar vasúti gördülőállomány-gyártásról” − jelentette be.

Szijjártó Péter tudatta, hogy megegyeztek az egyiptomi vasúti mérnökök és technikusok magyarországi gyakorlati képzéséről a már most is működő ösztöndíjprogram keretében, hogy ezzel a műszaki lába is biztosított legyen az együttműködésnek.

„A magyar közlekedésipar valaha volt legnagyobb megrendelésének teljesítése tehát zajlik, és úgy látjuk, hogy ez most megnyithatja a kaput arra, hogy egy, az afrikai piaci lehetőségeket kihasználó, széles körű egyiptomi-magyar vasúti járműgyártási együttműködés induljon meg a jövőben” − összegzett.

 

Kötött pályavasútfejlesztésvasútijármű-gyártás

Hírlevél

Hirdetés