2024.04.12, Péntek
Gigantikus vasútfejlesztés a szomszédban - Budapestről közvetlenül a bécsi reptérre vonatozhatunk
Fotók: oebb.at

Gigantikus vasútfejlesztés a szomszédban - Budapestről közvetlenül a bécsi reptérre vonatozhatunk

Forrás: drivemagazine.hu

2024.02.27. 08:00 - Sándor Csilla

Két és fél órára rövidül le a Bécs-München közötti menetidő az osztrákok legújabb vasútprojektjével.

Hirdetés

Közzétette az osztrák kormány és Ausztria nemzeti vasúttársasága (ÖBB) a vasútfejlesztési terveit. A 67 projekttől az utazási idők jelentős csökkentését és a vasúti közlekedés népszerűbbé válását várják – tudósított a drivemagazine.hu a bejelentésről.
 


Több mint fél órával rövidülhet a München-Budapest közötti menetidő

2040-ig Ausztria jelentősen bővítené és korszerűsítené mind a regionális, mind a nemzetközi vasúti összeköttetéseit. A közel 70 fejlesztési elképzelés között szerepel Felső-Ausztriában és Bajorországban is jelentős hálózatfejlesztés. Ennek következtében a Bécs és München közötti utazási idő a jelenlegi négyről, két és fél órára csökkenne. A München-Budapest közötti járatok menetideje pedig 35 perccel rövidülne.
 


Közvetlen vasúti összeköttetés Budapestről a bécsi reptérre

Új nyomvonalat is építenének, ami Budapestről és Pozsonyból is közvetlen elérést biztosítana a bécsi repülőtérhez.

A tervek szerint faragnának a Bécs-Budapest menetidőből is, a jelenlegi 2 óra 40 percről, 2 óra 20 percre. Hasonlóak a célkitűzések Szlovénia és Horvátország irányába is. A fejlesztésekkel háromnegyed órával rövidebb lenne a Graz-Maribor táv megtétele. A tervek érintik Bécs helyi közlekedését is, korszerűsítést és bővítést jelentettek be a bécsi Heiligenstadt és Praterkai közötti vonalon.
 

A vasútfejlesztés megtérülő befektetés

A projekt költségét 26 milliárd euróra becsülték. Az osztrák kormány álláspontja szerint a fejlesztések megtérülnek, mivel azok új munkahelyeket teremtenek és a jobb, gyorsabb vasúti összeköttetésből minden érintett profitálhat.

Kötött pályaAusztriaBécsvasútfejlesztéspályaépítésmenetidőMünchenvasúthálózatFelső-AusztriaBudapestPozsonybécsi repülőtér

Hírlevél

Hirdetés