2024.07.13, Szombat
A szakma összefogásával újul meg a vasúti műszaki szabályozás

A szakma összefogásával újul meg a vasúti műszaki szabályozás

mti

2024.06.27. 09:28 - Hegedűs Gergely

A tervezetek nyolc albizottságban összesen közel 100 szakember munkája nyomán születtek meg.

Hirdetés

Korszerűbb, egységesebb és az uniós előírásokkal harmonizáló új magyar vasúti műszaki szabályozás készül. A Vasúti Műszaki Előírások megalkotásában a hazai vasúti szektor minden piaci szegmense részt vesz. Az új szabályok tervezett októberi bevezetését követően az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM) tartozó Vasúti Műszaki Bizottság szakmai bemutatókkal és konzultációval segíti a piaci szereplőket. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint az új szabályozást 2024. június 27. és 2024. július 7. között minden érdeklődő véleményezheti ezen a címen.


Minden szakterület számára meghatározzák a követelményeket

A minisztérium tájékoztatása szerint az idén 30 éves Országos Vasúti Szabályzat I. kötete (OVSZ I.) helyébe a Vasúti Műszaki Előírások (VME) kötete lép, ami mérföldkövet jelent a magyar vasúti szabályozás történetében. "Nemcsak egységesebben, pontosabban és részletesebben fogalmazza meg a korszerű vasúti rendszerrel szembeni elvárásokat és követelményeket, de harmonizál az európai uniós szabályozással, biztosítva az átjárhatóságot, valamint az uniós források leghatékonyabb felhasználását" - hangsúlyozza az ÉKM.

Hozzátették: az új szabályozás meghatározza a követelményeket a tervezés, a kivitelezés, az üzemeltetés, valamint a megfelelőség-értékelés területén az infrastruktúrától a járműveken át az esélyegyenlőség biztosításáig minden szakterület számára, azaz mindenkit érint, aki közvetlenül, vagy közvetve részt vesz, illetve kapcsolódik a vasúti beruházásokhoz.   


Vasút szakmai bemutatókat szerveznek

Az új követelményrendszer megalkotásában a hazai vasúti szektor valamennyi piaci szegmense részt vesz, a tervezetek nyolc albizottságban összesen közel 100 szakember, köztük tervezők, kivitelezők, gyártók, üzemeltetők, az egyetemek, a hatóságok és a vasúti érdekképviseleti szervezetek által delegált szakértők munkája nyomán születtek meg.

Az ÉKM által a vasúti műszaki előírások és szakmai állásfoglalások kidolgozása érdekében életre hívott Vasúti Műszaki Bizottság és a koordinációs feladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. a VME tervezetek, valamint a szabályozásban rejlő új lehetőségek megismertetése érdekében webinariumok formájában vasúti szakmai bemutatókat szervez azon piaci szereplők és szervezetek részére, akik a fenti honlapon regisztrálnak - tájékoztatott a minisztérium.

Kötött pályaMAÚTszabályozás

Hírlevél

Hirdetés