2024.07.04, Csütörtök
Folytatódott a dél-balatoni óriásprojekt: modernizált megállóhely és megújult vasútállomás várja az utasokat

Folytatódott a dél-balatoni óriásprojekt: modernizált megállóhely és megújult vasútállomás várja az utasokat

magyarepitok.hu

2024.07.02. 16:20 - Sándor Csilla

Újabb állomás született újjá a dél-balatoni vasútvonal mentén, az egyik megállóhelyen pedig vadonatúj épület szolgálja majd ki az utasokat. A projekttel akadálymentesen megközelíthetővé válik Balatonfenyves vasútállomás és Balatonszéplak felső megállóhely.

Hirdetés

IKOP-2.1.0-15-2017-00037

 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) folytatta a dél-balatoni vasútvonal 2010-ben elkezdett modernizálásának óriásprojektjét: befejeződtek Balatonfenyves vasútállomás és Balatonszéplak felső megállóhely fejlesztésének munkálatai. Az állomásépületek felújításának a célja az volt, hogy tovább emeljék az utazási komfortot és bővítsék azok körét, akik autó helyett a vasutat választják utazási céljuk eléréséhez.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Egy átfogó fejlesztésnek köszönhetően gyorsulhattak fel a vonatok

A Balaton déli partján futó 86 kilométer hosszú vasútvonal az elmúlt másfél évtizedben, több szakaszban, átfogó felújításon esett át. A nyári időszakban az országban a második legnagyobb forgalmat bonyolító pálya fejlesztésében többek közt megszüntették az úgynevezett lassújeleket: a felújítás után a szerelvények már többnyire 100, a be nem épített szakaszokon 120 km/h sebességgel közlekedhetnek. A ki- és beszállást már biztonságos magasperonok segítik, esőbeállókat is létesítettek, és átépítették a közúti szintbeli kereszteződéseket.

 

 

A modernizáció több ütemben zajlott: az elsőben Lepsény és Szántód-Köröshegy közötti szakaszokon második vágány épült. A következő, 2016-18 közötti fejlesztési időszakban új, második vágány épült 1,6 kilométer Balatonszemes és Balatonlelle felső között, emellett megújították a Kaposvár–Fonyód vasútvonalat.

 

Egységes arculatot kaptak a megújuló állomások

Az összetett beruházássorozat most a dél-balatoni vasútállomások és megállóhelyek modernizálásával folytatódott. A már átadásra került, modernizált megállóhelyek egyike Balatonszéplak felső, amelynek szabadstrandja a családok kedvelt célpontja. A dél-balatoni vasútvonalon a főváros irányából a Siófok utáni első megállóhely az UNITEF-CÉH Konzorcium tervei alapján, a Mega-Logistic Zrt. kivitelezésében újult meg.

 

 

A projektben az 1958-ban épített, elavult várótermet lebontották, helyén 221 négyzetméter alapterületen, korszerű technológiai megoldásokkal, költséghatékonyan működtethető és akadálymentesen megközelíthető felvételi épület valósult meg.
 

Az épület környezetét is rendezték, a parkoló is bővült

A kivitelező átalakította és kiépítette az épület kiszolgálásához szükséges közműveket is. A feladatai sorába tartozott több mint kétszáz méter hosszon a távközlési hálózatok kábeleinek elhelyezése, továbbá a távközlési és a biztonságtechnikai berendezések kiépítése is.

 

 

A megállóhelyen korszerű utastájékoztató rendszer segíti majd az utazókat. A projekt részeként felújították a parkolót és új parkolóhelyeket is létesítettek. Közel ezer négyzetméteren, az előtérrendezési munkák keretében megújultak a járdák és a zöldfelületek is. A projekt összeköltsége közel 600 millió forint.

 

Az új magasperon biztonságos és akadálymentes fel- és leszállást biztosít

Balatonfenyves 1971-ben épített állomásépülete szintén teljesen megújult az UNITEF-CÉH Konzorcium tervei nyomán. A munkálatok során a kivitelezést végző Homlok Építőipari Kft. szakemberei akadálymentesen megközelíthetővé tették nemcsak az épületet, hanem a peront is.

 

 

Kialakították annak a feltételeit, hogy az utasok a környéken lévő kibővített parkolókban és kerékpártárolókban helyezzék el járműveiket, hogy vonattal folytassák utazásukat. Az állomás megközelíthetőségét a felújított gyalogos felüljáró is segíti majd.

A kivitelezést végző cég ezenkívül megépítette a 360 méter hosszú magasperont, átalakította és kiépítette a 177 négyzetméteres alapterületű teljesen megújított épület működéséhez szükséges infrastruktúrát.

 

Korszerű hűtés-fűtéstechnológia teszi komfortosabbá az utazási élményt

 

 

A munkálatoknak köszönhetően az utazók kényelmét új váróterem, modern vizesblokk, jegykiadó automata szolgálja ki. Az épületet modernizálása során korszerű épületgépészeti megoldásokkal, hőszivattyús hűtési-rendszerrel, LED világítással szerelték fel. A költséghatékony üzemeltetést napelemrendszer kiépítése segíti.

Közel nyolcszáz méter hosszan a kivitelező cégnek a távközlési hálózatok kábeleit is el kellett helyeznie, a kapcsolódó távközlési és biztonságtechnikai berendezések kiépítésével együtt. Az elvégzendő feladatok közé tartozott az állomás mintegy 1650 négyzetméteres környezetének rendezése is. A teljes projekt megvalósításához mintegy 1,4 milliárd forint uniós forrást használtak fel.

 

 

Az utasok már használatba vehetik a felújított és az új épületet

Lapunk információi szerint mindkét projektben az épületek használatbavételi engedélyeztetési eljárásai befejeződtek. Balatonfenyvesen a modernizált állomás épület és a Balatonszéplak felső megállóhely új épülete az utazóközönség rendelkezésére áll.

Galéria

Kötött pályaÉpítési és Beruházási MinisztériumMEGA-LOGISTIC Zrt.Homlok Építő Zrt.BalatonvasútépítésBalatonfenyvesBalatonszéplakSiófokUnitef-83 Zrt.CÉH Zrt.akadálymentesítésvasútfejlesztésvasútállomás

Hírlevél

Hirdetés