2024.06.15, Szombat
Kulturális központként születhet újjá az elhanyagolt Ybl Vízház
kép: globoport.hu

Kulturális központként születhet újjá az elhanyagolt Ybl Vízház

MTI, globoport.hu, padibudapest.hu

2016.07.07. 14:39 - Antal Zsófia

Az MNB alapítványa vásárolja meg a hosszú ideje üres várkerti épületet, amely az adásvétel és a szükséges felújítás után rendezvényeknek és kiállításoknak ad majd otthont.

Hirdetés

A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) által létrehozott Vízház Zrt. ingatlanfejlesztő cég tulajdonába kerül a budapesti Ybl Vízház épülete, 10,5 millió euróért (több, mint 3,3 milliárd forintért). A tulajdonoscsere az épületre vételi opcióval rendelkező társaság, a Sport Zone Kft. megvásárlásával történik. Az adásvételt teljes körű ingatlanértékelés előzte meg.

Az Ybl Miklós által tervezett, a világörökség részét képező Ybl Vízház a várkert frekventált részén, a Duna partján található, egységet képez a királyi palota épületkomplexumával. Csaknem tíz éve áll üresen és kihasználatlanul, állaga az évek során jelentősen leromlott, a belső terek is felújításra szorulnak.

A Vízházat megvásárló PADI-t a Magyar Nemzeti Bank alapította a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése és a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése céljával. Alapítványként köteles megőrizni a rá bízott vagyont, azt nem költheti el, csak befektetheti, és annak hozamát használhatja fel tevékenysége során. Az épület hosszú távú, biztonságos befektetést jelent az alapítvány számára, az ingatlan pedig az évek óta tapasztalható állagromlás és pusztulás helyett kulturális központtá válhat.

A tervezett beruházásnak köszönhetően az Ybl Vízház patinás múltjához méltóan tudományos konferenciáknak, rendezvényeknek, valamint kortárs képzőművészeti kiállításoknak ad majd otthont, tehát a jövőben a nagyközönség is látogathatja. Ugyanakkor az épületet csak 1-2 hét múlva veszi birtokba az új tulajdonos, így még nem tudhatjuk pontosan, hogy később milyen felújítás vagy változás várható a történelmi épületben.

 

Az 1875-től 1882-ig épült Ybl Vízház eredetileg szivattyúházként működött, a Királyi Palotát látta el vízzel. E funkciójának elvesztése után 1905-ben újjáépítették, kávéház lett, később zenepavilon, sőt 40 évig étterem is volt. A II. világháború alatt sérüléseket szenvedett, de 1992-ben teljesen renoválták. 15 évig a Várkert Kaszinó működött benne. 2008-ban lett rendezvények helyszíne, Várkert Palota néven.

műemlékfelújításMi épül?Budai vár

Hírlevél

Hirdetés