2024.05.30, Csütörtök
Magyar cégé a rendszerváltás utáni legnagyobb élelmiszeripari projekt

Magyar cégé a rendszerváltás utáni legnagyobb élelmiszeripari projekt

2016.03.25. 07:57 - Hegedűs Gergely

Tiszapüspökiben zöldmezős beruházásként épül gabona-feldolgozó üzem 550 új munkahelyet teremtve. A 45 milliárdos fejlesztéshez 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járul hozzá az állam.

Hirdetés

Letették a Tiszapüspökiben épülő gabona-feldolgozógyár alapkövét. A Szolnok melletti településen a 45 milliárd forintos beruházással készülő üzem a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

A Tisza TK Projekt Kft. üzeme az elérhető legmodernebb technológiával épül, környezetbarát módon, biomasszát felhasználva működik majd, és magas hozzáadott értékű termékek széles palettáját állítja elő. Az üzem évente 530 000 tonna magyar kukoricát dolgoz majd fel élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítőtermékeket, magas minőségű alkoholt, valamint takarmányokat állítva elő.

Az alapkőletételnél Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter kifejtette, a magyar gazdaság fejlődése szempontjából lényeges, hogy magyar tulajdonú élelmiszer-feldolgozó üzem lép be a piacra. „A 2017-re elkészülő gyár stabil, hosszú távú keresletet és így az eddigieknél nagyobb értékesítési lehetőséget jelent majd a hazai termelők számára is” – szögezte le a miniszter. „A kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tekinti” – tette hozzá.

Varga Mihály azt is hangsúlyozta, a most induló nagyberuházás pozitív hatással lesz hazánk versenyképességére, a feldolgozóipar erősítésére és az élelmiszeriparban foglalkoztatottak számának növelésére. Hozzátette, a zöldmezős beruházásként készülő gabona-feldolgozó a rendszerváltás óta a legjelentősebb magyar élelmiszeripari fejlesztés, amelyet teljes egészében magyar tulajdonban álló vállalat valósít meg, 550 új munkahelyet teremtve a térségben.

A kormány mindezekre tekintettel nyilvánította kiemelt beruházásnak a Tisza TK Projekt Kft. üzemének megépítését, amelynek 45 milliárdos költségéhez 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járul hozzá. A gyár megépítéséhez több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít. „Ez is azt mutatja, hogy a kormány támogató politikájával és a megfelelő kilátásokkal bíró beruházásokkal növelhető a bankok hitelezési hajlandósága” – fogalmazott Varga Mihály.

Arra is kitért, hogy az utóbbi években számos kormányzati intézkedés segítette az ágazat fejlődését. Ezek közé sorolta a hazai élelmiszer-termelés GMO-mentességének megőrzését, a gazdaság további fehérítése érdekében tett lépéseket, az adó- és a támogatási rendszer átalakítását, valamint a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés könnyítését.

 (NGM)

Galéria

Mi épül?üzemépítésTiszapüspökiélelmiszeripar

Hírlevél

Hirdetés