2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Alagutat fúrnak a Kossuth téri irodaház és a Parlament között
MTI

Alagutat fúrnak a Kossuth téri irodaház és a Parlament között

MTI

2016.07.15. 12:22 - Antal Zsófia

Az Országház új irodaházán kívül számos Kossuth téri épület megújításáról döntöttek a Steindl Imre programban. Emellett a nem állami épületek rekonstrukcióját is támogatják a téren.

Hirdetés

A budapesti Kossuth téren álló épületek felújításával kapcsolatban határozott a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent 1358/2016. (VII. 13.) kormányhatározat szerint a Steindl Imre programban megvalósulhat a Kossuth Lajos tér és környezete történetileg hiteles helyreállítása:

  • A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Kossuth Lajos tér 6-8. szám alatt található 1972-ben épült egykori székházát a bontás után a térhez illeszkedő homlokzattal építik újjá az Országgyűlés új irodaházaként, és föld alatti csatlakozással összekötik az Országházzal.
  • A Steindl Imre program korábbi szakaszában beépített XV-ös udvarhoz hasonlóan az Országház III-as udvarát is lefedik.
  • Az eredeti állapot szerint kell helyreállítani a Vécsey utca 4. szám alatti MFB-székház tetőszerkezetét.
  • Állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaságnak kell elvégeznie a Steindl Imre Program egyes további elemeinek előkészítését, lebonyolítását.
  • A teret övező, városképi szempontból meghatározó nem állami épületek homlokzatának és tetőszerkezetének felújításához is hozzájárulnak pénzügyi ösztönző és támogatási rendszerrel, valmaint a szükséges jogszabályi környezet megteremtésével.

Az Országgyűlés Hivatala még tavaly szeptemberben hirdetett nemzetközi építészeti ötletpályázatot a volt MTESZ székház homlokzati kialakítására. Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár decemberben közölte: olyan munkát nem találtak, amelyet változatlan formában meg lehetne valósítani, ezért egyhangú döntés alapján nyertest nem hirdettek. A többségében építészekből álló bizottság döntése értelmében hetet vásároltak meg, hogy a legjobb ötleteket a végső tervek kialakításánál föl lehessen használni. Az 1972-ben épült iroda hétemeletes homlokzatát a szomszédos, azonos magasságú, de csak hatemeletes épülettel kellett összhangba hozni, mindezt a nemzet főterén, városképi szempontból kiemelt fontosságú helyszínen különösen nehéz feladat megvalósítani.

Mi épül?ingatlanfejlesztésSteindl Imre programiroda

Hírlevél

Hirdetés