2024.04.25, Csütörtök
Megújuló közösségi házak várják a hátrányos helyzetű pécsieket
panoramio.com

Megújuló közösségi házak várják a hátrányos helyzetű pécsieket

MTI

2016.07.27. 12:52 - Antal Zsófia

Szociális program indul az önkormányzat és civil szervek összefogásával a Zsolnay negyedben. A felújítást, kulturális programokat és képzéseket magában foglaló projektet a Norvég Alap fedezi.

Hirdetés

A pécsi önkormányzat helyi civil és szociális szervezetekkel együtt szerdán elindította a Peer Gynt elnevezésű életminőség-javító, szociális projektet, melyet a Norvég Alap finanszíroz. A projekt keretében háromszázmillió forintból fejlesztik a pécsi belváros keleti részét és a Zsolnay Kulturális Negyed környékét.

A fejlesztés során új civil tereket hoznak létre leromlott állapotú épületek felújításával a Sándor utcában és az Ady Endre utcában. Az így létrejövő settlement típusú nyitott közösségi házakban egyebek mellett egészségmegőrzési, kulturális és szociális programokat tartanak, továbbá az informatikai és az idegennyelvi képességeket is fejlesztik majd. A fejlesztés várhatóan közvetlenül hetven-nyolcvan családot, azaz 250-300 embert ér el, közvetett célcsoportja azonban ennek többszöröse.

Az érintett városrészben a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program során történt fejlesztések (például a Kodály Központ és a Tudásközpont megépítése, valamint a Zsolnay-negyed kialakítása) alapvetően infrastrukturális beruházások voltak - idézte fel Őri László, Pécs alpolgármestere a nyitórendezvényen. A most induló program célja ezzel szemben, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a környéken élő hátrányos helyzetű, nehéz sorsú emberek életminőségének javítására

Peer Gynt Henrik Ibsen 19. századi drámájának főszereplője, akitől anyja a családi vagyon és dicsőség helyreállítását hiába reméli. A róla elnevezett szociális projekt résztvevői az önkormányzaton kívül a pécsi Nevelők Háza Egyesület, a hajléktalanok gondozását végző Támasz Alapítvány, a tartósan munkanélküli és társadalmi kirekesztettségben élő emberek nyílt munkaerőpiaci reintegrációjával foglalkozó Fonavita Nonprofit Kft. és az Oslói Egyetem alkalmazott tudományok intézete.

Mi épül?épületfelújításPécsNorvég Alap

Hírlevél

Hirdetés