2024.03.28, Csütörtök
Ősszel beköltözhet felújított hivatalába a görögkatolikus egyház
hd.gorogkatolikus.hu

Ősszel beköltözhet felújított hivatalába a görögkatolikus egyház

hd.gorogkatolikus.hu

2016.08.18. 16:16 - Antal Zsófia

A debreceni Petőfi téren álló volt Hatvani István Kollégium épületét kapta meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye, az őszre elkészülő felújítás után itt lesz az Érseki Hivatal.

Hirdetés

Kívülről már elkészült az Érseki Hivatal, azaz a Hajdúdorogi Főegyházmegye új székhelyének felújítása Debrecenben a Petőfi téren: lebontották a Piac utcai főhomlokzat állványzatát. A május végén kezdődött munka az újrafestett klasszicista épület belsejében azonban még gőzerővel halad. Az egyház ősz végére veheti birtokba az addigra teljesen megújuló hivatalt.

Az első magyar görögkatolikus egyházmegyével egyidős, szecessziós épület eredetileg körfolyosós bérház volt utcafronti üzletekkel. A II. világháborúban lebombázták a ház hátsó részét, majdnem a teljes Petőfi térrel együtt. Az elmúlt évtizedekben több használója is volt az épületnek, legutóbb a Hatvani Istvánról elnevezett kollégium működött benne.

A kilenc éve üres ingatlant a város önkormányzatától vehette át használatra a görögkatolikus egyház. Teljes felújításának terveit Kasuba János építészmérnök (Metope 2000 Kft.) készítette el, eszerint a belső udvar üvegtetős fedést kap, helyreállítva a függőfolyosók körbejárhatóságát. Az épületben az irodákon kívül kápolnát, dísztermet és levéltárat is kialakítanak.

A felújítás első ütemének kivitelezésére a DH-Szerviz Kft.-vel kötött szerződést a főegyházmegye nettó 267 millió forint értékben. A munkálatok forrása a magyar kormány által biztosított költségvetési támogatás.

Mi épül?építőipari cégeképületfelújításDebrecen

Hírlevél

Hirdetés