2024.03.29, Péntek
800 éves múltra tekint vissza a felújított Szent István Bazilika
egykor.hu

800 éves múltra tekint vissza a felújított Szent István Bazilika

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.09.04. 11:10 - Antal Zsófia

Szombat este adták át a 700 millió forintból teljes külső rekonstrukción átesett székesfehérvári bazilikát.

Hirdetés

Az ünnepi eseményen Spányi Antal megyés püspök felidézte, hogy két éve, 2014 júliusában omlott le a bazilika homlokzatának egy része, akkor úgy tűnt, nem biztos, hogy megmenthető lesz a tető és az épület. A súlyos állapotba került templom felújítására gyűjtést hirdetett az egyházmegye, és a nagy összefogás eredményeként gyorsan elkezdődhettek a munkálatok.

A magyar kormány 530, Székesfehérvár önkormányzata 100 millió forinttal támogatta a felújítást, ezen felül magánszemélyek, cégek, egyesületek és civil szervezetek adományai fedezték a költségeket. A homlokzat rekonstrukcióját az ALP-INTER Magasépítő Kft. végezte el.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a székesfehérvári királyi koronázótemplom a királyi Magyarország legnagyobb temploma volt. Szerepét pusztulása és a török kiűzése után a már korábban, Géza fejedelem által épített, IV. Béla által átépített plébániatemplom vette át, amely most kívülről teljesen megújult. Az államtitkár kiemelte, hogy a székesfehérvári bazilika megújulása azért is fontos volt, mert az elmúlt évtizedekben is ministránsok, családok, diákok és tanárok leltek benne otthonra, kaptak lelki támaszt az élethez.

Az esemény zárásaként a templom homlokzatán különleges épületvetítés segítségével megelevenedett a Szent István Bazilika 800 éves története. A székesegyház helyén egykor Géza fejedelem sírkápolnája állt, majd a IV. Béla által 1235-ben emeltetett gótikus templom, melyet a törökök dzsáminak használtak. Kiűzésük után 1688-tól városplébánia. Renovációja és barokk átépítése 1771-re fejeződött be. 1777-től székesegyházként, 1938-tól kisbazilikaként funkcionált.

Mi épül?építőipari cégektemplomfelújításSzékesfehérvár

Hírlevél

Hirdetés