2024.04.19, Péntek
Képzési központtá épül át a tatai rendház
indafoto.hu

Képzési központtá épül át a tatai rendház

MTI

2016.09.08. 12:06 - Antal Zsófia

Az önkormányzat öt felsőoktatási intézménnyel állapodott meg az új képzési központ hasznosítása kapcsán, amit a volt piarista rendház épületében alakítanak majd ki a felújítás után.

Hirdetés

Tatán Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot alakítanak ki az egykori piarista rendház épületének hasznosításával. Az intézményben csecsemő és kisgyermeknevelő-, valamint tanár-továbbképzés beindítását tervezik, illetve telephelyet kap a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság - tájékoztatott Michl József polgármester a képviselő-testület szerdai döntéséről.

Az 1770-ben épült, műemléki védettség alatt álló rendház a város tulajdona. Korában kollégium volt, öt éve üresen áll. Az önkormányzat a további állagromlás megelőzése és felújítás előkészítése érdekében 22 millió forintot fordít az épületre. Az épület képzési központnak használt termeinek karbantartására és berendezésére további 60 millió forint szükséges, a teljes épület megújítása viszont milliárdos nagyságrendű. Ennek előteremtésére az önkormányzat pályázati forrásokat kíván igénybe venni.

Az önkormányzat megállapodást kötött a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társasággal, akik elkötelezettek az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók továbbképzése iránt. A város a rendház egy részébe befogadja a népfőiskolát, a társaság az épület felújításához is hozzájárul. Korábban már megállapodtak az ELTE-vel, az Eszterházy Károly Főiskolával, a Pannon Egyetemmel és az Edutus Főiskolával is, hogy alapképzések és pedagógus továbbképzések helyszíneként hasznosítsák a rendházból folyamatosan kialakítandó képzési központot.

 

Nagy igény van az új központra

A diplomát adó csecsemő- és kisgyermeknevelő képzés 2017 szeptemberében indulna el. A képzés szakmai koordinációját a Nyugat-Magyarországi Egyetem, az elméleti és gyakorlati helyszínt az önkormányzat biztosítja. A három évfolyamos, levelező-tagozatos képzés maximális létszámát hatvan főre tervezik.

Országosan csak körülbelül 700 kisgyermeknevelő rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A városháza felmérései szerint a kisgyermeknevelők 80 százaléka tervezi a jelentkezését a diplomát adó képzésre.

Mi épül?épületfelújításTataiskolafelújítás

Hírlevél

Hirdetés