2024.04.23, Kedd
Megtisztul a tatai Fényes fürdő legnagyobb forrástava
magyaryterv.etata.hu

Megtisztul a tatai Fényes fürdő legnagyobb forrástava

MTI

2016.09.29. 13:25 - Antal Zsófia

Az iszapkotrás után megszűnik majd az algásodás a Grófi-tóban, a tófelújítási munkák során pedig fövenyes part alakul ki a beton helyett.

Hirdetés

Tizenötezer köbméter iszapot és más anyagot távolítanak el a tatai Fényes fürdőn található Grófi-tóból, mely Közép-Európa legnagyobb vízhozamú forrástava - mondta el a munkálatok megkezdése előtti sajtótájékoztatóján Michl József, a város polgármestere.

A kotrás és az egyéb tófelújítási munkák után – melyeket a közbeszerzést elnyert helyi FTK Építő Kft. végez el – mélyebb és tisztább lesz a tó vize, mivel megszűnik az algásodás és növekszik az öntisztulás. A tavat körülvevő betonkoszorút elbontják, a fürdőzők fövenyes parton közelíthetik meg a vizet. A teljes projekt költsége 50 millió forint, a pénzt az önkormányzat a saját költségvetéséből fedezi. A tófenék kotrása várhatóan novemberben fejeződik be.

 

Naponta 30 millió liter víz tör fel Tata forrásaiból

Tatán a 2-3 millió évvel ezelőtti dunántúli vulkánkitörések törésvonalai mentén 16-22 fokos források fakadnak. Ezeket az 1800-as évek végén Budapest vízellátására akartak használni, majd az elképzelést elvetették, mert a víz Budapestig csak 17-18 fokosra hűlt volna le.

A forrásokból és azok lefolyó vizéből kialakított fürdőben lévő legnagyobb tavat még Esterházy grófné használta fürdésre, ezért nevezik Grófi-tónak. A tó a tatai forrásokkal együtt a tatabányai szénbányászat vízkiemelése miatt 1973-ban elapadt, majd a vízbázis védelme érdekében agyagréteggel terítették be.

A bányászat megszűnése után a források visszatértek, s 20 év alatt 40 méterrel nőtt a karsztvízszint magassága. Tatán ma naponta több mint 30 millió liter víz jut a felszínre a visszatérő forrásokból. A Grófi-tóban is több forráscsoport tört fel. Ezekből naponta 15 millió liter 20-22 fokos víz kerül a felszínre, a mennyiség a Fényes források összes vízhozamának körülbelül hatvan százaléka.

Mi épül?építőipari cégekTatafürdőfejlesztéskotrás

Hírlevél

Hirdetés