2024.04.20, Szombat
A ZÁÉV folytatja a körmendi kastély felújítását
nyugat.hu

A ZÁÉV folytatja a körmendi kastély felújítását

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.10.11. 14:55 - Antal Zsófia

Megújul a vadászlak és környezete, melynek elkészülte után a kastélyrekonstrukciós munkálatok harmadik üteme is elindulhat majd.

Hirdetés

A csaknem negyven hektáros kastélypark és az egykori vadászlak felújításával folytatódik Körmenden a Batthyány-kastély rekonstrukciója - közölte Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden, a Rába-parti városban tartott projektindítón.

Bebes István, Körmend polgármestere elmondta, hogy a vadászlak felújításának teljes költsége 155,3 millió forint. Ebből 147,5 millió forintot biztosított az EGT Finanszírozási Alap (Norvég Alap), 7,7 millió forintot pedig az önkormányzat.

A Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hogy akárcsak korábban a színházterem felújítását, a vadászlak és környezetének rekonstrukcióját is a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte el. A cég csaknem 350 négyzetméteren végez magasépítési munkát: helyreállítják a műemlék épület külső homlokzatát, kicserélik a tetőt, a nyílászárókat, teljesen új gépészet kerül az épületbe, és elvégzik az akadálymentesítést is. Emellett a kertépítési munkák 525 négyzetméterre terjednek ki.

A felújítást követően - amely a tervek szerint 2017 tavaszára fejeződik be -, az egykori vadászlak és az azt körülvevő ökológiailag is helyreállított kert természettudományi ismereteket is közvetítő kiállítások helyszínéül szolgál majd.

 

Nem csak harmadik, negyedik ütem is jöhet

Virág Zsolt arról is tájékoztatott, hogy következő lépésként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati forrásainak köszönhetően hamarosan megkezdődhet a körmendi kastélyegyüttes felújításának harmadik üteme. Ez a jelenleg múzeumi célokat szolgáló főépület földszintjét és első emeleti részeit érinti majd, és 1,5 milliárd forintba kerül. A főépület rekonstrukciója során felújítják a tetőszerkezetet, elvégzik az épület szigetelését és korszerűsítik a fűtést, kicserélik a nyílászárókat, de jut pénz belső felújításra és turisztikai attrakció fejlesztésre is.

A miniszteri biztos hozzátette: könnyen lehet, hogy lesz egy negyedik ütem is. Elkészítettek egy javaslatot, amely 1 milliárd 350 millió forintot irányoz elő a rekonstrukció befejezésére. Ha a kormány támogatja, akkor ebből a pénzből megújulhatna a kastély külső homlokzata, felújítanák a keleti tiszti lakot és a díszudvart is.

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.kastélyfelújításKörmendBatthyány-kastélyNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés