2024.03.28, Csütörtök
Városrehabilitációs programban újul meg az egri Eszterházy tér
kirandulastippek.hu

Városrehabilitációs programban újul meg az egri Eszterházy tér

MTI

2016.10.30. 08:00 - Antal Zsófia

1,8 milliárd forintos TOP keretből szépül meg Eger belvárosa: közterek és középületek újulnak meg, régi adósságként Lenkey honvéd tábornok szülőháza is sorra kerül.

Hirdetés

Három, összesen 2,2 milliárd forintos fejlesztési szerződést írt alá Habis László, a hevesi megyeszékhely polgármestere és Zay Ferenc, a Magyar Államkincstár Heves megyei igazgatója pénteken. Ebből az összegből 1,8 milliárd forintot a belváros rehabilitációjára fordíthat Eger a Terület- és Településfejlesztési Program keretében. A fennmaradó rész az egészségügyi alapellátás fejlesztésére szolgál.

Az 1,8 milliárd forintot elsősorban a belváros déli részének rehabilitációjára költik. A fejlesztés része lesz a Líceum előtti Eszterházy tér felújítása és két belvárosi tömbbelső rehabilitációja is. Három középület, így az egykori helyőrségi otthon, a könyvtárnak otthont adó nagypréposti palota és Lenkey János honvéd tábornoknak a város által korábban már megvásárolt, rendkívül elhanyagolt állapotban lévő szülőháza szintén megújul a program keretében. Ez utóbbit régi adósságának tekinti Eger. A város jövőre ünnepli a tábornok születésének 210. évfordulóját, a házban a szabadságeszményt bemutató emlékhelyet alakítanak ki.

Zay Ferenc felidézte: Eger részére jelenleg 13,45 milliárd forintos támogatási keret áll rendelkezésre, amelyre a város eddig 24 kérelmet nyújtott be. Támogató döntés 17 esetben született, összesen több mint 8,2 milliárd forint értékben, ez a keret 61,3 százalékát teszi ki.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Egerközterekvárosrehabilitáció

Hírlevél

Hirdetés