2024.04.23, Kedd
Média Építészeti Díja: három kategóriában is a passzívház óvoda a győztes
tervlap.hu

Média Építészeti Díja: három kategóriában is a passzívház óvoda a győztes

mti, mno.hu

2016.12.12. 10:31 - Hegedűs Gergely

A fődíjakat a Pécs mellé tervezett Csontváry Múzeum és a Debrecen-Józsán megépült Szent György templom tervezői vehették át.

Hirdetés

Bejelentették a 12. Média Építészeti Díja győzteseit, akik az Uránia Nemzeti Filmszínházban vehették át az elismerést a vasárnap esti gálán. Idén rekordszámú, 158 pályázat érkezett az epiteszforum.hu által létrehozott díjra. A nemzetközi előzsűri válogatta ki a döntőbe jutott 5 épületet és 6 tervet, végül közülük került ki a két győztes.

Tervkategóriában a Csontváry Múzeumot mint zarándokhelyet elképzelő Nartarchitects vette át a 2016-os Média Építészeti Díját. A nyertes Pécs peremvidékére, a valamikori szénbánya kráterébe és egy ott keletkezett bányató mellé helyezte el pályázatában a Csontváry Múzeumot. Tervükkel az új kiállítótér megvalósítására a Miniszterelnökség által kiírt ötletpályázaton a megosztott második helyen végeztek. A  kiválasztott győztes pályázat Budapesten, a második kerületben álló, elhanyagolt állapotban lévő Magyar Szentföld-templomban képzelné el a kiállítóteret.

A már megvalósult épületek közül Győrffy Zoltán által tervezett Szent György templom lett a győztes, melyet 2015 novemberében avattak fel Debrecen-Józsán.

Fotó: MTI


Ghánai projekt is a díjazottak között

Idén először a zsűri egy különdíjat is odaítélt. Ezt a Narmer Építészeti Stúdió és a BME Építőművészeti Doktori Iskola által megálmodott Rudapithecus Látványtár nyerte el.

A zsűri díjazottjainak ismertetését követően a közönségdíjakat is átadták. A Média Építészeti Díja közönségszavazásának végeredményéről az Uránia közönsége döntött.  Tervkategóriában a ghánai Newill Akadémia magyar tervezőit, Funk Bogdánt, Szelecsényi Balázst, Vadász Orsolyát, Nusszer Diánát és Cserháti Csinszkát jutalmazta a publikum. Épületkategóriában az Archikon Építésziroda munkája, a Meséskert óvoda kapta a közönség legtöbb voksát.  Az Index.hu közönségdíjára a hírportálon lehetett szavazni. A győztes ebben a kategóriában is a Meséskert óvoda lett.    

fotó: tervlap.hu

Az este folyamán három különdíjat is átadtak. Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját ugyancsak a Meséskert óvoda kapta, mely az ország első passzívház óvodájaként épült meg. Az Európa Design Belsőépítészeti Különdíjával a Blokk Építész Műhely Hullám Csónakházait díjazták. Idén először adták át a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíját, amelyet Kormos Gyula építész, energetikai szakértő az Eszterházy Károly Egyetemnek készített tervei alapján felújított egri aktív egyetemi kampusznak ítéltek. 

Mi épül?építészetmúzeum

Hírlevél

Hirdetés