2024.04.18, Csütörtök
Fennállásának ötvenedik évfordulójára megújul a Göcseji Falumúzeum
gocsejiskanzen.hu

Fennállásának ötvenedik évfordulójára megújul a Göcseji Falumúzeum

MTI

2016.11.03. 15:26 - Antal Zsófia

1,7 milliárd forintos fejlesztés kezdődik el a zalaegerszegi skanzenben: a projektben szereplő számos jelentős újítás között új fogadóépület és a göcseji gasztronómiát bemutató étterem felépítése is szerepel.

Hirdetés

A kormány 1,5 milliárd forint állami támogatást biztosít a falumúzeum felújítására a Rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretéből pedig további 150 millió forintot fordít a rekonstrukciós munkákra. A támogatási összegből a szabadtéri kiállítóhely 2018-ra, 1968-as alapításának ötvenedik évfordulójára teljesen megújul – jelentette be csütörtökön Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a fejlesztésről elmondta: a falumúzeum a nyugati és dél-dunántúli tájházak központjává válhat. A beruházás keretében új fogadóépület készül, mellette tipikus, göcseji ételkínálatot felvonultató étterem épül fel. A falumúzeumban oktatási célokat szolgáló termeket alakítanak ki, ahol a népi mesterségeket lehet elsajátítani.

 

A Hencz malom (fotó: gocsejiskanzen.hu)

Megújul a Hencz malom, ahol a látogatók megőrölhetik a lisztet, majd végigkövethetik a tradicionális kenyérsütés minden mozzanatát. Iskola is lesz a falumúzeumban, amelyet a rámi iskola mintájára építenek fel, és megtörténik a kiskocsma rekonstrukciója is - mondta el Varjú András, a falumúzeum műszaki osztályának vezetője. A falumúzeum utcájába négy új lakóház kerül, és felépítik a zalaszentmihályi fodrászműhely pontos mását is. Cselédházzal, istállókkal, kocsiszínnel, pajtával és ólakkal nemesi kúriát alakítanak ki, a veteményeskertet őshonos növényekkel ültetik be.

A turisztikai felmérésekből kitűnik: a Göcseji Falumúzeum a város egyik legfőbb különlegessége. Közvetlen közelében található az ország egyetlen, alapítványai fenntartásban működő Olajipari Múzeuma. A fejlesztésekbe ezért olyan elemeket is beépítettek, amelyek átmenetet képeznek a két kiállítóhely között: míg a Göcseji Falumúzeum a 19. századi paraszti életet mutatja be, az Olajipari Múzeum azt dokumentálja, miként vált az olajipari kutatás, az ipari fejlesztés Zala megye fontos részévé és értékévé.

Mi épül?ZalaegerszegTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)turizmusmúzeum

Hírlevél

Hirdetés