2024.03.29, Péntek
Megnyílt az evangélikus egyház budapesti szigete
MTI

Megnyílt az evangélikus egyház budapesti szigete

MTI

2016.11.14. 10:18 - Antal Zsófia

A reformáció emlékévére készülődve 300 millió forintból megújult a Deák téri Insula Lutherana és a benne található múzeum.

Hirdetés

Pénteken átadták a felújított Deák téri evangélikus Insula Lutherana (lutheránus sziget) Kulturális és Lelkiségi Központot Budapesten. Az ünnepség keretében megnyitották az átalakított Evangélikus Országos Múzeumot és a benne kialakított, Luther öröksége című új, állandó kiállítást is. A budapesti központ elkészülte azért fontos a Magyar Evangélikus Egyház számára, mert a 2017-ben lesz a reformáció ötszázadik évfordulója. Magyarország másik, Győrben található lutheránus szigete szintén nagyszabású felújításon esik át.

A 300 millió forint kormányzati támogatással a budapesti Confector Kft. által átalakított múzeum legfontosabb darabja Luther Márton saját kézzel írt végrendelete, és annak digitális bemutatása. Az ónémet szöveget lefedő üveglapon különböző korongokat cserélgetve nemcsak a szöveg magyar fordítása olvasható, de a végrendeletben szereplő emberekről, Luther családjáról és a dokumentum Magyarországra kerüléséről is informálódhat a látogató.

 

Megelevenedik az evangélikus egyház és a családok története

A több digitális alkalmazással és interaktív játékkal gazdagított kiállítás három térből áll: főtér, templom, ház. A főtéren a végrendelet mellett szerepel egy preparált orgona, amelyhez odaülve bárki kipróbálhatja a hangszer regisztereit. Látható az evangélikus egyház életét a kommunista diktatúra idején bemutató tárló és egyéb építészettörténeti érdekességek is, mint például az 1940-es években tervezett, de fel nem épített, forgószínpad segítségével evangélikus és református istentiszteletre egyaránt használható templom makettje.

A templomokat bemutató térben 3D-s filmen láthatók Budapest és néhány vidéki település evangélikus templomai, ugyanitt kirakós játék segítségével sajátíthatják el a látogatók, hogy milyen tárgyak kerülhetnek egy evangélikus templom oltárára. A kiállítás harmadik része az evangélikus családok hagyományos mindennapjait, fontosabb ünnepeit mutatja be.

A háromosztatú kiállítótér alatt egy negyedik is helyet kapott: a vészkorszak idején több mint 2000 embert, köztük 1600 gyermeket megmentő Sztehló Gábor és a Deák téri templom lelkészeként szintén sokakat megmentő, bújtató Keken András tiszteletére berendezett óvóhely.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégektemplomfelújításturizmusmúzeumBelváros-Lipótváros

Hírlevél

Hirdetés