2024.03.28, Csütörtök
350 ezer műtárgy otthona: egyre több részlet derül ki az épülő OMRRK-ról
MTI

350 ezer műtárgy otthona: egyre több részlet derül ki az épülő OMRRK-ról

MTI

2016.12.19. 10:01 - Antal Zsófia

A 15 ezer négyzetméteres föld alatti raktárkapacitás megvalósításához 108 ezer köbméternyi talaj megmozgatása szükséges: a Múzeumi Restaurálási Központ 2018-ra világszínvonalú létesítménnyé válik.

Hirdetés

A világ legkorszerűbb múzeumi raktárai jönnek létre a Szabolcs utcában épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK), a Liget Budapest projekt keretében - közölték az építtetők a beruházás pénteki helyszíni sajtóbemutatóján. A munkálatok májusban indultak, a 36.710 négyzetméteres épületkomplexum 2018 tavaszára készül el.

A projekt rozsdaövezeti, barnamezős fejlesztésként valósul meg az egykori Szabolcs utcai kórház területén. A telek két értékes, régi épületét felújítják, mellettük pedig egy 21. századi technikával ellátott restaurálási és raktárközpont épül. Az épületek körül egy nappal nyitott, 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítanak.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a csaknem 20 milliárd forintos állami beruházás a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum több mint 350 ezer műtárgyának elhelyezését biztosítja a komplexumban, ahol 310 munkahely is létrejön.

 

Látványraktár és látogatóközpont is létesül

Vasáros Zsolt, a Narmer Építészeti Stúdió vezető tervezője beszámolt a projekt részleteiről: az OMRRK a raktárak és restaurátorműhelyek mellett számos irodát, egy látogatóközpontot, látványraktárakat és a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetet (KEMKI) is magába foglalja majd. A földmunkák során 108 ezer köbméternyi talajt mozgatnak meg, 4800 tonna betonacélt és 508 kilométernyi kábelt használnak fel, valamint 200 talajszondás hőszivattyút helyeznek el, így a főépület szinte nem igényel majd külső energiát.

A Vágány utca felőli, csaknem 29 ezer négyzetméteres főépület a föld alatti szinteken 15 ezer négyzetméternyi műtárgyraktárt, feljebb 70 restaurátorműhelyt, irodákat, laborokat, szabadon látogatható látványraktárakat foglal magában, mellette pedig 94 gépkocsi és 50 kerékpár elhelyezésére szolgáló parkolóház épül.

A telek két értékes, Freund Vilmos által tervezett régi épületét az örökségvédelmi szempontok figyelembe vételével felújítják. A nagyobb házban kap otthont a KEMKI 86 kutató- és 75 munkahellyel, valamint irattár-archívummal, a kisebb épületben pedig látogatóközpont létesül konferenciateremmel, étteremmel, rendezvénytérrel és terasszal.

Galéria

Mi épül?Liget Budapest Projektmúzeum

Hírlevél

Hirdetés