2024.06.17, Hétfő
Kutatóintézet költözik a megújult hegyvidéki Hild-villába
MTI

Kutatóintézet költözik a megújult hegyvidéki Hild-villába

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.12.21. 10:03 - Antal Zsófia

Bővítésen és teljes körű rekonstrukción esett át a Budapest XII. kerületében található villaépület, ahol januártól a Művészeti Akadémia egyik intézete működik.

Hirdetés

Kedden átadták a Budakeszi úton álló megújult Hild-villát, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének új otthonát. Az MMA 2012-ben kapta meg a magyar államtól a Hild-villa tulajdonjogát ezzel a céllal.

Kokas László vezető tervező beszámolója szerint a műemléki hatóságokkal történt egyeztetések után 2014-ben indulhatott meg a bővítéssel és parkrekonstrukcióval járó beruházás. A munkálatok során kiderült, hogy a villának nincsenek alapjai, így utólagos aláalapozásra és injektált szigetelésre volt szükség. Az épület csekély mértékben bővült is, oly módon, hogy a villa hátsó oldalának kivágott falát hátrébb tolták, és egy új szárnnyal kötötték össze az épülettel.

fotó: MTI

Székely-Gyökössy Szabolcs projektvezető elmondta, hogy a villa rekonstrukcióját és bővítését, az ingatlanon álló svájci lak újjáépítését, valamint teljes körű kertrekonstrukciót magába foglaló projekt költségkerete 823 millió forint volt. A munkát a LAKI Épületszobrász Zrt. végezte el. Az épület hűtését-fűtését geotermikus energiával, az öntözést pedig esővízzel és ásott kútból biztosítják.

Kocsis Miklós, a kutatóintézet igazgatója arról számolt be, hogy a két épület összterülete a bővítéssel és pincebeépítéssel együtt mintegy 600 négyzetmétert tesz ki. Az ide költöző kutatóintézet dolga az lesz, hogy a komoly eredményeket létrehozó, 1945 utáni magyar művészet eredményeit objektívan felmutassa.

 

További Hild épületek is megújulhatnak a kerületben

A megújult Hild-villa kutatószobáival, könyvtárával és egyéb tereivel 2017 januárjától már a kutatókat és az intézet programjait szolgálja.

fotó: MTI

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kiemelte: a villát építtető Hild József a magyar építészet egyik meghatározó egyénisége, így jelképes értékű, hogy egykori házába költözik az az intézet, amelynek feladata a társadalom és a művészet egymásra hatásának vizsgálata.

Pokorni Zoltán polgármester emlékeztetett arra, hogy Hild Józseftől hat-hét épület is fennmaradt a 12. kerületben, közülük rövidesen egy másik villa is megújul.

Laki Épületszobrász Zrt.műemlékfelújításMi épül?épületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés