2024.06.17, Hétfő
Átfogó fejlesztéssorozat kezdődik Makón
makohirado.hu

Átfogó fejlesztéssorozat kezdődik Makón

MTI

2017.01.05. 12:08 - Antal Zsófia

A következő hónapokban több kulturális, oktatási és sportlétesítmény építése illetve rekonstrukciója, közterületek megújítása indulhat el, és folytatódhat a térségi ivóvízminőség-javító program.

Hirdetés

A kormánnyal történő hatékony együttműködésnek köszönhetően ötmilliárd forintos fejlesztési támogatás érkezett 2016 végén Makóra - jelentette be Farkas Éva Erzsébet polgármester csütörtökön. Az önkormányzat emellett 2,8 milliárd forintra nyújtott be pályázatot a területi operatív programhoz, egyebek mellett a Honvéd városrész komplex rehabilitációjára.

Makó és térsége ivóvízjavító programjának első, uniós támogatással megvalósult üteme 2015 decemberében zárult le. Annak érdekében, hogy a 17 településen élő 43 ezer lakos ellátása hosszútávon is biztonságos legyen, szükség van még kutak felújítására, hálózatrekonstrukcióra, a fertőtlenítés hatékonyságának javítására. Emellett a várhatóan 2019 elejére befejeződő fejlesztés keretében egy új terület vízellátását is kiépíthetik.

A polgármester elmondta, hogy Makovecz Imre eredeti elképzelései alapján készülhet el a város új, háromszintes, 1840 négyzetméteres könyvtára 2018 márciusára. A 2,66 milliárd forintos kormányzati támogatás magában foglalja a könyvtár környezetének a belváros teljes arculatát megváltoztató rehabilitációját is.

 

A levéltár, a Páger mozi és több iskola is korszerűsödik

A Makói Levéltár 130 millió forintos támogatásnak köszönhetően új helyre kerül: egy egykori óvodaépületet újítanak föl és alakítanak át úgy, hogy a tárolási kapacitás a későbbiekben is bővíthető legyen.

A Páger mozi és rendezvényház helyi védelem alatt álló épülete 600 millió forintból újulhat meg. Már ősszel elkezdődhet a kivitelezés, a háromszintes épületben elsősorban civilek és fiatalok kapnak majd helyet. Makovecz Imre tervei közül a Hagymaház volt az első, mely megvalósulhatott Makón. Az 1998 októberében átadott épület külső homlokzatának és tetőszerkezetének rekonstrukciója történhet meg 130 millió forintból - sorolta a fejlesztéseket Farkas Éva Erzsébet.

Az Erdei Ferenc téri sportpálya lelátójának építése a nyár elejére készülhet el 400 millió forintból, tao-támogatással. Az ezer négyzetméteres alapterületű épületben tíz öltöző kap helyet. A Galamb József Mezőgazdasági Szakközépiskola épületének energetikai korszerűsítése 345 millió forintból kezdődhet el, a beruházás részeként eredeti formában állíthatják helyre a homlokzatot. A több mint háromszáz diákot oktató Almási utcai iskola tornatermét pedig 30 millió forintból újítják föl - mondta a polgármester.

Mi épül?ivóvízMakóközterekoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés