2024.03.29, Péntek
Huszonhárom egyházi iskola felújítására nyílt keret
wikipedia.org

Huszonhárom egyházi iskola felújítására nyílt keret

MTI

2017.01.25. 15:30 - Antal Zsófia

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 14 milliárd forintos támogatást nyújt az egyházi oktatási intézmények korszerűsítésére. A felújításban az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium is érintett.

Hirdetés

14,3 milliárd forintos forrás nyílt meg az egyházi oktatási intézmények felújítására, ezáltal 23 intézmény 13 ezer diákja tanulhat majd jobb körülmények között – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán Esztergomban, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatóján.

Valkó Miklós, az iskola igazgatója elmondta, hogy az intézmény 306 millió forint támogatást nyert el. Az összegből egyebek mellett kialakítanak - az alagsor összenyitásával - egy nagy, az összes diákot befogadó, melegítőkonyhás menzát. Tornaszobát is létrehoznak, a tetőtér beépítésével bővítik a tantermek számát, a nyílászárók és a kazánok cseréjével pedig energiatakarékossá teszik az épületet.

Az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola fenntartója a Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek rendje. A rend az 1920-as években vásárolta meg az iskola telkét, az intézményt pedig 1930-ban adták át. Az 1948-as államosításkor a nővéreknek el kellett hagyniuk az iskolát és a zárdát. A rendszerváltás után a rend újraszerveződött, és visszatért Esztergomba. Jelenleg 1150 gyerek nevelkedik, tanul az intézményben az óvodától az érettségiig, csaknem száz pedagógus segítségével.

Magyarországon a köznevelés 13 százaléka van egyházi kézben, 2016-ban már 204 ezer diák végezte a tanulmányait ezekben az iskolákban. Balog Zoltán azonban azt is hozzátette: az emberierőforrás-fejlesztési operatív program második körében 90,5 milliárd forintos fejlesztés indul állami fenntartású iskolák felújítására.

Mi épül?Esztergomiskolafelújításoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés