2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Izgalmas interaktív múzeum jött létre egy Heves megyei magtárépületben
magyartarhaz.hu

Izgalmas interaktív múzeum jött létre egy Heves megyei magtárépületben

magyartarhaz.hu, egrisztorik.hu, tveger.hu

2017.01.22. 13:06 - Antal Zsófia

A Kárpát-medence magyarságának kultúráját mutatja be a több mint 300 millió forintból kialakított, háromemeletes Magyar-Tár-Ház.

Hirdetés

A Tarna-mente - Tisza-tó ÖKO 2000 Alapítvány a Heves megyei Szihalom községben 333 millió forint uniós támogatásból interaktív élményközpontot alakított ki. A Magyar-Tár-Ház néven pénteken megnyílt kiállítóhely egy eredetileg magtárként funkcionáló, háromezer négyzetméteres, háromszintes, 18. század végi épületben kapott helyett.

A magtár épülete az átalakítás előtt. (kép: tarnamentetiszatoalapitvany.hu)

 

Az egykori gazdasági ingatlanban méltó környezetben kívánják bemutatni a Kárpát-medence magyarságának kulturális értékeit, a múlt megőrzésre érdemes tárgyi és szellemi elemeit. A magtár a füzesabonyi Juhász 99 Villanyszerelési és Építőipari Kft. által végzett kivitelezés során nem pusztán megjelenésében alakult át jelentősen, hanem funkciói is jóval sokrétűbbé váltak.

 

Felújítás után. (kép: egrisztorik.hu)

 

A Magyar-Tár-Ház többet nyújt a látogatóknak egy hagyományos múzeumnál: nem csak megnézhetik a kiállítást, hanem kézbe is foghatják a tárgyakat, hagyományos ételeket kóstolhatnak, különböző feladatokat oldhatnak meg. A tárházban négy részre, az Alföldre, a Dunántúlra, Felvidékre és Erdélyre osztva dolgozzák fel a Kárpát-medence magyarságának kulturális, néprajzi értékeit. A felajánlásokból, magángyűjteményekből összeállított kiállítás népi mesterségeket, viseleteket, bútorokat, használati tárgyakat mutat be, digitális eszközöket is felhasználva.

 

Szövőszék a Magyar-Tár-Házban. (fotó: MTI)

 

Az állandó illetve az egy-egy tájegységet bemutató időszaki kiállításokon kívül táborokkal, lovas- és gyermekprogramokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal várják a közönséget.

 

Faeszterga a Magyar-Tár-Házban. (fotó: MTI)

 

Mi épül?építőipari cégeképületfelújításturizmusSzihalommúzeum

Hírlevél

Hirdetés