2024.04.19, Péntek
Szombathelyen 17 milliárd forintnyi fejlesztés szerződését írták alá
A szombathelyi vásárcsarnok (google.hu)

Szombathelyen 17 milliárd forintnyi fejlesztés szerződését írták alá

MTI

2017.01.06. 09:48 - Antal Zsófia

Egészségügyi alapellátó központot építenek, bölcsődék és óvodák energetikai korszerűsítését oldják meg, utakat és csatornarendszert újítanak fel a TOP keretében.

Hirdetés

Puskás Tivadar, a város polgármestere csütörtökön közölte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) rendelkezésre álló 17,2 milliárd forintból jut majd pénz a szociális városrehabilitáció folytatására, valamint a város határában lévő északi iparterület alapinfrastruktúrájának kiépítésére is. Bejelentette, hogy az uniós támogatás fele már megérkezett az önkormányzat számlájára, valamennyi projekt támogatási szerződését aláírták, így a további finanszírozás is biztosított.

Az uniós támogatásnak köszönhetően a következő időszakban:

  • 1,6 milliárd forintból újulhat meg a szombathelyi vásárcsarnok,
  • 1,1 milliárd forintot fordítanak bölcsődék és óvodák felújítására,
  • 1,5-1,7 milliárd forint áll rendelkezésre önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítésére,
  • 800 millió forint uniós forrás segíti a város belvíz- és csapadékvíz-védelmi rendszerének fejlesztését,
  • 445 millió forint támogatásból folytatják a szociális városrehabilitációs programot, amelynek részeként újabb szociális bérlakásokat újítanak fel és korszerűsítenek, valamint közterületeket, közparkokat fejlesztenek,
  • 1 milliárd forintot szánnak a keretből a szombathelyi sportliget és a városi közlekedés infrastruktúrájának (körforgalmak építése) fejlesztésére.

A polgármester kiemelten szólt a volt városi strand Markusovszky Kórházzal szemben lévő területén 700 millió forint támogatásból felépülő új egészségügyi alapellátó központról, amelynek eredményeként egy helyen összpontosul Szombathely egészségügyi és fogászati alapellátása. Az uniós támogatásból megvalósulhat a kerékpárút-hálózat bővítése, valamint ehhez kapcsolódóan egy közbringarendszer kiépítése is.

Illés Károly (Fidesz-KDNP), Szombathely alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: már az idén elindulnak a bölcsőde- és óvodafejlesztések, megkezdődik a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése, az önkormányzati intézmények épületeinek energetikai korszerűsítése, valamint tavasszal a közbeszerzési eljárást követően hozzáláthatnak az új egészségügyi alapellátó központ építéséhez is, hiszen már engedélyes tervekkel rendelkeznek.

Molnár Miklós (Pro Savaria), Szombathely másik alpolgármestere hangsúlyozta: a város gazdasági helyzete stabil, a város költségvetését 2016-ra nézve "pozitív nullával" fogják zárni, ami azt jelenti, hogy csak annyit költöttek, amennyi pénzük volt, nem terhelik a költségvetést előző évről áthozott kötelezettségek.

közlekedésfejlesztésMi épül?kerékpárútTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Szombathelyenergetikai beruházásóvodafejlesztésegészségügyi fejlesztésköztereklakásfelújításbölcsőde

Hírlevél

Hirdetés