2024.03.19, Kedd
Megszólalt a Dömper az autópálya koncesszió kapcsán
Főkép: Illusztráció (Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

Megszólalt a Dömper az autópálya koncesszió kapcsán

magyarepitok.hu

2021.07.16. 16:37 - Szabó Ákos

Elsőként reagált a megerősített pályázók közül a cég.

Hirdetés

Miután Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón megerősítette a sajtóban terjedő információt, hogy kik adták be a pályázatukat a 35 évre szóló autópálya koncessziós felhívásra, pénteken délután az egyik érintett, a Dömper Kft. nyilatkozatot tett közzé ezzel kapcsolatban.

A 32 éve alapított Dömper Kft.-ről túl sok információ nincs a hazai köztudatban, szemben más jelentős vállalatokról, talán éppen ezért érezte azt a cég vezetése, hogy legalább egy nyúlfarknyi közleményt közzé tegyen az autópálya koncessziós tenderre pályázók közül elsőként.

A közlemény kitér arra, hogy a Dömper Kft. saját maga mellett több európai ország 19 partnercégének kapacitást biztosító szervezetként történő bevonásával volt képes a pályázatát határidőre benyújtani. Arról nem tesz említést a közlemény, hogy a Dömper Kft. jelenleg is például Sopron környékén egy 100 milliárdos nagyságrendű útfejlesztésben vesz részt (két átadott és egy jelenleg alagúttal együtt épülő szakasszal), mint sok másról sem.

 

A pozitív és kevésbé pozitív fiaskók a Dömper Kft. múltjában

Legutóbb a társaság akkor került a napi hírekbe, amikor év elején ő is pályázott a Lánchíd felújítására, mint ahogyan tette ezt a Tarlós István idején kiírt négy részből álló Lánchíd tender esetén is. Az ágazatban sokak számára egyértelmű volt, hogy a társaság elsősorban az alagútfejlesztést nézte volna ki magának, így amikor már Karácsony Gergely idején az alagút nélküli kiírás történt, akkor egyes iparági szereplők véleménye alapján a Dömper Kft. csupán azért pályázott, hogy jobban megismerje az új fővárosi vezetés gyakorlatát.

2020 nyarán szintén megjárta a Dömper Kft. a sajtóban a „hadak útját”, amikor a várpalotai elkerülőhöz tartozó hidat a saját költségén építette újra egy feltételezhetően mérnöki konstrukciós hiba miatt, melyet még a garanciális időszak alatt, megelőző jelleggel orvosoltak. Így az eredetileg 3,5 tonnás teherbírású híd helyett egy 22 tonnás hidat adtak át végül a beruházónak, a munka közben minimális közlekedés korlátozással.

És ha egy nagyot lépünk vissza az időben, akkor láthatjuk, hogy a 2004-es EU-s csatlakozásunkat követően, 2010 előtt, a multinacionális építőipari vállalatok homokozójának számító magyar sztrádaépítési piacon a Dömper Kft. tulajdonosának az érdekeltségében álló Viadom Zrt. ellen úgy kezdeményeztek sikeresen felszámolási eljárást 2007-ben, hogy közben a cégnek szerkesztőségünk számításai szerint 84 milliárd forintos élő szerződésállománya volt.

A cég érdekeltségébe tartozó társaság már pályázott koncessziós pályára az M6-os egyik szakaszán, a kor elvárásainak megfelelően a portugál Mota-Engillel közösen, azonban akkor csak második helyezést értek el. Mindazonáltal a cég közleménye hivatkozik erre a tapasztalatra is.

Most szerkesztőségünk információja alapján a Dömper Kft. vezette konzorciumban 12 magyar és 8 külföldi - szlovák, cseh és osztrák - vállalat szerepel.

 

Ágazati hangok az autópálya-koncesszióról

Másrészről iparági szereplők szerint a kormány számára a 35 éves időtartamú autópálya koncesszió, ha a jelenleg megismerhető feltételeihez ragaszkodik, lényegében nem igazán tartalmaz túl nagy kockázatot, ezzel szemben a majdani koncesszornak nagyon oda kell figyelnie, mit is vállal el.

Már az előminősítésnek számító pályázat befogadásához a pályázónak többek között 160 kilométernyi autópályatervezési, 50 híd- (pontosabban: műtárgy-) építési, és legfeljebb 10 projektben megvalósuló 100 kilométernyi autópályaépítési referenciát kellett igazolnia. Garantálnia kell végig a tartam alatt egymilliárd euró szabad pénzforrást. Miközben az első 3 évben a saját költségén szintre kell hozni a kiírásban szereplő autópályák minőségét, és szintúgy az első 10 évben építenie kell 272 kilométernyi utat, amit 35 évig az elvárt minőségben fenn is kell tartania.

Szintén ugyanezen ágazati szereplők szerint a kormánynak tényleg kényelmesnek tűnő helyzete van, hiszen vélhetően az a pályázó fogja elnyerni a koncessziós szerződést, aki mindezt a legolcsóbban vállalja forintban. Minderre a fedezetet pedig az adóként beszedett útdíj biztosítja, ami 2020-ban már meghaladta a 300 milliárd forintot.

Bár a Dömper Kft. közleménye tartalmazza, hogy nincs jogosultságuk a koncesszió kapcsán információt adni, szerkesztőségünk több kérdést feltett a konzorciumot vezető Dömper Kft.-nek, amelyre, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Iparági hírekDömper Kft.autópályaútépítésútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés