2024.06.18, Kedd
Elkezdődött a soproni West üzletház régóta várt bontása
Facebook-Sopron like

Elkezdődött a soproni West üzletház régóta várt bontása

MTI, kisalfold.hu

2017.02.26. 11:32 - Antal Zsófia

A lebontás után zöldfelületet vagy parkolót alakítanak ki a területen, melyhez jelenleg tanulmányterveket készíttet az önkormányzat.

Hirdetés

Bontják az évek óta üresen álló és leromlott állagú West üzletházat Sopron egyik bevezető útja mentén, a stadion és a sportcentrum szomszédságában. A bontást végző cég szétszedi, feldarabolja és elszállítja az eredetileg kínai pagodára emlékeztető épület tartószerkezetét, melyet már nem lehet hasznosítani. Ezt követi a betonalap feltörése, majd a tereprendezés. A munka befejezése április végére várható. Az önkormányzat az üzletház helyén lévő terület hasznosítására tanulmányterveket készíttet, terveik között például parkolók létesítése és zöldfelület kialakítása szerepel.

 

A képre kattintva galéria nyílik! (fotó: Sopron like)

 

Az épület tizenhat év pereskedés után került az önkormányzat tulajdonába

A Lackner Kristóf utcai telekre a soproni önkormányzat bérlőként, a sportcentrum pedig bérbeadókét földhasználati és bérleti szerződést kötött egy egyéni vállalkozóval 1993 őszén. A megállapodás értelmében a bérlő vállalta, hogy üzletházat épít és parkolókat alakít ki. A szerződés azt is tartalmazta, hogy az épület tíz év után az önkormányzat tulajdonába kerül a földterület használatának ellenértékeként. A magánvállalkozó jogutódja azonban 2000-ben felmondta a megállapodást; ekkor kezdődött a pereskedés a tulajdonjog ügyében.

A tavaly májusban a városi közgyűlés elé vitt előterjesztés szerint a Győri Ítélőtábla 2009-ben kimondta, hogy a West üzletház a soproni önkormányzaté, amely ezután ingatlanbecslést készíttetett. A több mint 900 négyzetméter alapterületű épület értékét mintegy 40 millió forintban határozták meg a szakértők. A korábbi bérlő, a gazdasági társaság azonban felszámolás alá került, és több mint 86 millió forintos tartozást halmozott fel. A város és a felszámoló közötti tárgyalások eredményeként 58 millió forintos vételárban állapodtak meg, amelynek a kifizetését, valamint az üzletház lebontását tavaly decemberben hagyták jóvá a képviselők.

Galéria

Mi épül?bontásSopron

Hírlevél

Hirdetés