2024.06.18, Kedd
Turisztikai központ épül a Kis-Balatonnál
bfnp.hu

Turisztikai központ épül a Kis-Balatonnál

MTI

2017.02.03. 12:24 - Antal Zsófia

Csaknem egymilliárd forintból jön létre látogatóközpont Fenékpusztán, ahol felújítják Fekete István emlékhelyét is. A fejlesztés hatására a területen hatszoros látogatottságra számít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Hirdetés

A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakítását és a Diás-szigeti Fekete István Emlékhely fejlesztését Keszthely-Fenékpusztán, pénteken jelentették be. A beruházást ismertetve Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője elmondta: Keszthely és Sármellék között a 76-os főúttól 250 méterre olyan épület készül, amelyben az interaktív kiállításon kívül mozi és előadóterem, bolt, illetve büfé is lesz. A megújuló energiaforrásokkal működtetett, zöldtetős, hidat formázó létesítményhez kapcsolódóan vízi és szárazföldi tanösvény, játszótér is társul, illetve felújítják Fekete István emlékhelyét és a Matula-kunyhót.

Az összesen 958 millió forintos beruházáshoz 950 milliót nyert a nemzeti park, s a tervek szerint az idei első félévben megkezdődik a kivitelezés, amelyet 2018 végén vagy 2019 tavaszán avathatnak fel.

Az igazgatóság 14 bemutatóhelye közül 3 veszprémi helyszínen működik látogatóközpont, amelyekhez most az eddigi legnagyobb beruházással társul a kis-balatoni. A jelenleg évente 5-10 ezer látogatót fogadó területen legalább 30 ezer vendégre számítanak az egész éves nyitva tartás során.

A sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kifejtette: a mostani uniós ciklusban összesen 4,5 milliárd forint értékben épülnek bemutatóközpontok. Hozzátette: a kutatások szerint a közeljövőben az ökoturizmus lesz a legdinamikusabban fejlődő ágazat.

Mi épül?látogatóközpontKeszthelyturizmusBalatonökoturizmus

Hírlevél

Hirdetés