2024.06.19, Szerda
Már a tervpályázatnál tart a Debreceni Nemzetközi Iskola
(a tervpályázatban megjelölt építési terület - google-fotó)

Már a tervpályázatnál tart a Debreceni Nemzetközi Iskola

magyarepitok.hu

2017.03.25. 09:56 - Hegedűs Gergely

A Debrecen melletti Pallagon félezer főre tervezett intézmény öthektáros területen épülhet fel 2019 nyaráig, elsősorban helyi igényeket elégítene ki.

Hirdetés

A debreceni önkormányzat kiírta a Pallagon épülő Debreceni Nemzetközi Iskola tervpályázatát. A hirdetmény szerint az 550 főre tervezett intézmény a Bánat utca és a Manninger Gusztáv utca által határolt öthektáros területen épül, a mezőgazdasági képzést adó Balásházy Szakközépiskola közelében. A projekt célja egy több oktatási egységből álló, nemzetközi IB-rendszerben működtetett iskolaépület, valamint az ahhoz kapcsolódó építmények létrehozása.

Az IB-rendszer programja számos ország hagyományos érettségi követelményeit ötvözi, ezzel egyszerre tesz eleget az egyes nemzeti oktatási rendszerek elvárásainak, és emeli ki azok erényeit.


Az óvodától az érettségiig biztosít helyet

Papp László debreceni polgármester korábban úgy nyilatkozott, ez lesz az első olyan magyarországi nemzetközi iskola, ami illeszkedik a magyar oktatási rendbe. Az intézmény óvodát, általános és középiskolát tartalmaz majd. A polgármester azt is elmondta, a debreceni diákok bejutását az intézménybe ösztöndíjprogram segíti majd.

A mostani kiírás szerint a tervezett építési és eszközbeszerzési költség együttesen nem lépheti túl a bruttó 2,5 milliárd forintot. A korábbi sajtóhírek szerint az állam ekkora összeggel támogatja a debreceni önkormányzat beruházását. A tervpályázatban emellett elvárás a megújuló energiák alkalmazásának vizsgálata.


Környezettudatos megoldások a középpontban

A tervpályázatok bírálásának szempontja többek közt az lesz, hogy az adott pályázat

  • mennyire illeszkedik a funkcionális kialakítás az oktatási programhoz;
  • milyen környezettudatos megoldások kerültek a tervben alkalmazásra;
  • mennyire ötvözi jól a terv a hagyományos nagyerdei élővilágot a mai kor kertépítészeti trendjeivel, hogyan kapcsolódik a Natura 2000 területhez.


Debreceni és Debrecen környéki lakosokat szolgálna

A tervpályázatok benyújtásának határideje május 22. A hirdetményből az is kiderült, a kiíró március 31-én, 10.00 órakor helyszíni szemlét tart a területen. A tervek szerint őszre szeretnék az előkészítést lezárni, 2019-re pedig befejezni az épületet, és abban az évben szeptemberben megnyitni az intézményt.

A polgármester korábbi nyilatkozatából az is kiderült, kollégiumi fejlesztés nem része a programnak. Mint mondta, nem elsősorban külföldi cégvezetők igényeit szeretnék kiszolgálni, hanem debreceni, Debrecen környéki lakosok igényét. Az intézmény ugyanakkor országos beiskolázású lehet, de akár a határ menti régiók is célterületei lehetnek.

iskolaépítésMi épül?Pallag

Hírlevél

Hirdetés