2024.04.19, Péntek
Napi 1500 ember dolgozik a 45 milliárdos gabonafeldolgozó építésén
(fotók: mti)

Napi 1500 ember dolgozik a 45 milliárdos gabonafeldolgozó építésén

mti

2017.03.27. 10:10 - Hegedűs Gergely

A magyar cég a rendszerváltás utáni legnagyobb élelmiszeripari beruházást hajtja végre Tiszapüspökiben.

Hirdetés

Várhatóan a nyárra elkészül a Tisza-TK Projekt Kft. mintegy 45 milliárd forintos beruházással épülő gabona-feldolgozó gyára a Szolnok közelében fekvő Tiszapüspökiben. A magyar tulajdonban levő cég a rendszerváltás utáni legnagyobb élelmiszeripari beruházást hajtja végre, az építkezés a tervnek megfelelően halad.

(fotó: mti)


Csak magyar alapanyagból

A projekt állásáról a beruházó ügyvezető igazgatója számolt be. Zahola-Pollák Vanda elmondta, a területen naponta körülbelül 1500 ember dolgozik, a beruházáshoz kötődő több száz vállalkozás közül a hazai beszállítók aránya megközelíti a 70 százalékot.

A Tisza-TK Projekt már megkezdte az évente 530 ezer tonna kapacitású feldolgozó üzem ellátásához szükséges kukorica felvásárlását. A termékek teljes egészében magyar alapanyagból készülnek majd. Az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és a biomassza számára. A kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű projektet a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatja.


A termékek háromnegyede exportra készül

A zöldmezős beruházásban épülő üzem a felvásárolt GMO-mentes kukoricából élelmiszeripari alapanyagokat, ezen belül is a legmagasabb minőségű alkoholt, izocukrot, étolajat állít majd elő. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott takarmányalapanyag-termelés is.

A társaság 55 milliárd forintos éves árbevétellel számol, amelynek 75 százaléka a tervek szerint az exportpiacokról származik majd. Az új üzem 550 új munkahelyet teremt, ezek betöltése már elkezdődött. A cég lakhatási támogatással segíti az ország távolabbi pontjairól ide költöző munkaerőt.

Mi épül?Tiszapüspökiélelmiszeripar

Hírlevél

Hirdetés