2024.03.28, Csütörtök
Elindul a Festetics majorság halaszthatatlanná vált felújítása Fenékpusztán
fenekpusztacastrum.com

Elindul a Festetics majorság halaszthatatlanná vált felújítása Fenékpusztán

MTI

2017.04.22. 10:03 - Antal Zsófia

A romos állapotba került épület új turisztikai attrakciót jelent majd, helyreállítására 1,5 milliárd forintot szánnak.

Hirdetés

Mintegy másfél milliárd forintos pályázat révén szeretnék felújítani a Festeticsek egykori fenékpusztai majorságát, ahonnan a lejárt lakáshasználati szerződések miatt kiköltözők az önkormányzat segítségével juthatnak új otthonhoz - tájékoztatott Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője pénteken.

A kastélymúzeum fenntartásában működő majorság felújítása hosszú évek óta tervben van, a közeljövőben másfél milliárd forintos pályázatot kívánnak benyújtani a renoválásra. A fenékpusztai kiskastély az állagmegóvási munkálatok hiánya miatt mára lakhatatlan állapotba került, nem lehetett tovább halogatni a felújítást, ami a kulturális örökség megőrzését, a Festetics-örökség bemutathatóságát egyaránt szolgálja, illetve új turisztikai attrakciót is jelent majd.

Az ügyvezető hozzátette: az ott élő húszegynéhány családdal korábban határozott idejű lakáshasználati szerződést kötöttek, amely 2017. április 30-ig szól. A lejárat előtt 30 nappal tájékoztatták az ott élő 53 lakót, hogy a szerződésüket már nem tudják meghosszabbítani, a lejárat után további egy hónapjuk van arra, hogy kiköltözzenek. A kastélymúzeum Keszthely önkormányzatával közösen igyekszik megoldást találni arra, hogy miként tudnak átmeneti vagy végleges otthonhoz jutni a kiköltözők. A képviselő-testület a jövő heti ülésén foglalkozik a témával.

Pálinkás Róbert kitért arra is, hogy Fenékpusztán havonta nagyjából 2500 forint lakáshasználati díjat fizettek az ott élők, a leromlott állapotú otthonok lakóinak vízdíját és a szennyvízszippantás költségeit a kastélymúzeum fizette. A lakók között két olyan család is van, amelynek tagjait korábbi jogerős bírósági végzés is arra kötelezte, hogy elhagyják Fenékpusztát.

műemlékfelújításMi épül?kastélyfelújításFestetics-kastélyFenékpuszta

Hírlevél

Hirdetés