2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Történelmi landolás – leszállt az első magyar utasszállító az új székelyföldi repülőtéren
Fotó: facebook.com/bartitihamer.ro

Történelmi landolás – leszállt az első magyar utasszállító az új székelyföldi repülőtéren

MTI

2023.07.19. 09:47 - Bíró Beáta

Jövőre napi két járatot terveznek Budapest és Gyergyóremete között.

Hirdetés

Az Aeroexpress légitársaság utasszállító gépe landolt elsőként a székelyföldi Gyergyóremetén épülő repülőtéren tesztrepülés keretében - tájékoztatta a magyar légitársaság az MTI-t kedden.

Az Embraer 120ER típusú, 30 fő szállítására alkalmas repülőgép Budapestről érkezett Gyergyóremetére. A gép Kolozsváron esett át az egyelőre kötelező határellenőrzésen, a repült idő a magyar fővárosból összesen másfél óra volt.

Somogyi-Tóth Dániel, a légitársaság alapítója kifejtette: évek óta dolgoznak azon, hogy légi kapcsolatot teremtsenek Magyarország és Erdély között, ami autóval, vagy vasúton nehéz. Anyacégük, a BASe Airlines Zrt. finnországi tapasztalatai alapján tervezik ezt, ahol szintén így érik el a nehezebben megközelíthető a területeket.

Balázs Attila, a repülőtér megálmodója és építője, a Bayer cégcsoport vezetője kijelentette: jövőre napi két járatot terveznek indítani Gyergyóremete és Budapest között. Az egyik a cégcsoport vállalkozásai számára nyújt majd összeköttetéseket, a második pedig a bárki által elérhető utasforgalmat biztosítja majd - hangsúlyozta.

A tavaly alapított Aeroexpress légitársaság 2022. őszén indította el első járatait, azóta Budapest és Kolozsvár között biztosítanak heti négy járatot, melyek rendszeresen teltházasak - írták a közleményben.

 

A szekelyhon.ro cikkével korábban lapunk is foglalkozott. A mintegy 1,5 kilométer hosszúságúra nyúló, 30 méter széles pályán összesen 6 db 5 méter széles sáv épült. A pálya maga 1100 méter hosszúságú, ehhez 500 méternyi további gurulóút kapcsolódik. Kialakítása lehetőséget biztosít kisebb magángépek, de ATR 42 – vagyis 40–50 férőhelyes utasszállító - típusú repülők fogadására is.

 

Fotó: facebook.com/bartitihamer.ro

 

A cél a magyaroklakta régió megtartó erejének növelése

A 2021. júniusi cikkben Gyergyóremete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér utalt a Bayer Construct cégcsoport szerepvállalására Gyergyóban, melynek kimondott célja a magyaroklakta régió megtartó erejének a növelése. Ezt Balázs Attila elnök-vezérigazgató lapunknak korábban részletesen kifejtette. Ezek során megújul a helyi tejporgyár, továbbá egy liofilizáló üzem is épül. Mindezekkel párhuzamosan egy ötcsillagos erdei gyógyszállót és wellness szállodát is épít a cégcsoport Gyergyóremetén, továbbá egy nemzetközi mérkőzésekre is alkalmas új jégcsarnokot a felnőtt hokisok számára, akárcsak egy másik hokicsarnokot a gyergyói jégkorong utánpótlása számára.

 

A repülőtér elsősorban ezen projektek kiszolgálását látja majd el, emellett az áruszállítást, anyagellátást de a munkaerő szállítását is célozza.

 

Mi épül?repülőtérBayer csoportErdélyGyergyóremete

Hírlevél

Hirdetés