2024.03.29, Péntek
Kezdődik a zalaegerszegi tesztpálya építése

Kezdődik a zalaegerszegi tesztpálya építése

mti, magyarepitok.hu

2017.05.19. 12:45 - Hegedűs Gergely

Megtörtént a 250 hektáros területen kezdődő, 40 milliárdos beruházás alapkőletétele.

Hirdetés

"Magyarország felkerül a járműipari kutatás-fejlesztés és tesztelés világtérképére, mi magyarok pedig teszünk egy lépést, hogy Közép-Európa egyik járműipari fellegvárává váljunk” – ezzel érzékeltette a projekt jelentőségét a zalaegerszegi tesztpálya alapkőletételén Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette, a hagyományos és önvezető járművek tesztelésére is alkalmas járműipari tesztpálya egyszerre nyújt lehetőséget a Magyarországon dolgozó járműipari vállaltoknak, az ebben az elhelyezkedni akaró szakembereknek, a kutatóműhelyeknek és a beszállítóknak.

Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere azt emelte ki, hogy a következő években elindulhat a várost 8-as főúttal és Vasvárral összekötő gyorsforgalmi út tervezése, ami Nyugat-Európa felé jelent kapcsolatot a zalai vállalkozásoknak. A remények szerint hamarosan kormányhatározat születik a zalaegerszegi logisztikai központ és konténerterminál építéséről, ami a koperi nemzetközi tengeri kikötő közelségét használja ki.

A csaknem 250 hektáros területen épülő tesztpályán elsőként a központi épület jön létre, ami magában foglalja az objektum főbejáratát, valamint a publikus rendezvényekhez szükséges termeket és tereket. Emellett felépül egy technikai épület a tesztpálya felhasználói számára kínálva munkateret.

A beruházást két ütemben kivitelezik:

  • a kiszolgáló épületek mellett idén megépül három hagyományos járműdinamikai tesztelem, létrejönnek az autonóm járművek tesztelésére alkalmas specifikus részek, és a kapcsolódó belső infrastruktúra;
  • 2018 és 2020 között a nagysebességű oválpálya készül el, emellett tovább fejlesztik a járműdinamikai tesztelemeket, valamint újabb kiszolgáló épületek épülnek majd.
Mi épül?Zalaegerszegautóiparkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés