2024.03.29, Péntek
Megújulnak Kőszeg leromlott történelmi épületei
(a kőszegi Öregtorony - kirandulastippek.hu)

Megújulnak Kőszeg leromlott történelmi épületei

mti

2017.06.06. 08:13 - Hegedűs Gergely

A kilenc projekt során az épületekben előadótermek, kutatóhelyiségek és szálláshelyek, továbbá közösségi és kulturális terek jönnek létre.

Hirdetés

Október végéig 133 millió forintos kormányzati támogatással felújítják a Művészetek Háza épületét Kőszegen. A kreatív város, fenntartható vidék elnevezésű KRAFT program keretében végzett munkákról a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) kommunikációs vezetője számolt be.

Németh Szilárd elmondta, az épületben több új funkciójú helyiséget alakítanak ki: a belépő-fogadóterem mellett a földszinten öt kutatószoba és irodák kapnak helyet, a pincében pedig egy tárgyaló-előadóterem, irattár és szerverszoba létesül.    

Hozzátette: a felújítást követően a műemlékvédelmi oltalom alatt álló épület hasznos alapterülete 285 négyzetméter lesz. Az építkezés során a műemlékvédelmi szabályok betartásával megoldják az épület külső vízszigetelését, átalakítják a tetőszerkezetet és elvégzik a teljes közműcserét is.

Németh Szilárd közleményében emlékeztetett arra: a magyar kormány két különböző határozatban írta elő Kőszeg leromlott állapotú történelmi belvárosában található patinás épületek teljes rehabilitációját:

az Öregtorony (másik nevén Zwinger),

az Európa Ház,

a Művészetek háza,

a Festetics-palota,

a Bálház,

a sgraffitós ház,

a bencés rendház,

a volt MÁV Gyermekotthon,

valamint a kőszegi zsinagóga újul meg. 

Az épületekben előadótermeket, kutatóhelyiségeket és szálláshelyeket biztosítanak majd a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete oktatási és tudományos kutatási tevékenysége számára, továbbá közösségi és kulturális tereket hoznak létre.

műemlékfelújításMi épül?Kőszeg

Hírlevél

Hirdetés